Direct naar de inhoud.

Nieuwe mijlpaal voor Buurtgezinnen in Veendam

  • door:
  • op:
Buurtgezinnen – Groep bij glijbaan met hond pleun © Gemeente Veendam

VEENDAM – Afgelopen week vierde Stichting Buurtgezinnen een belangrijke mijlpaal: vier gezinnen die via Buurtgezinnen aan elkaar gekoppeld waren, gaan nu zelfstandig verder zonder de begeleiding van de stichting. Buurtgezinnen volgt een koppeling van twee gezinnen twee jaar lang, en ‘voegt dan uit’. Om deze mijlpaal te vieren, deelden de betrokken gezinnen hun ervaringen tijdens een bijeenkomst met wethouder Ans Grimbergen en Marije Drok Haak, coördinator van Buurtgezinnen.

Buurtgezinnen is een organisatie die gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben (vraaggezinnen) koppelt aan gezinnen die bereid zijn hulp te bieden (steungezinnen). Het hoofddoel is om gezinnen te helpen elkaar te ondersteunen wanneer dat nodig is, omdat het leven soms uitdagingen met zich meebrengt. De ondersteuning kan variëren van praktische hulp tot het delen van quality time.

Eén van de steungezinnen, dat Philemon (11) ondersteunt, reageerde op een oproep op Facebook. Ze voelden direct dat ze iets wilden betekenen voor Philemon en zijn gezin. Philemon brengt nu elke dinsdagmiddag door met dit steungezin en voelt zich er helemaal thuis. Zijn ouders zijn dankbaar voor de geboden hulp en benadrukken hoeveel energie het hen oplevert om Philemon te zien stralen.

Een ander steungezin zag eveneens een oproep die perfect bij hun gezin paste. Ook zij wilden hun eigen kinderen leren dat niets in het leven vanzelfsprekend is en besloten om deel te nemen aan Buurtgezinnen. Nu komen beide gezinnen één keer in de twee weken bij elkaar en zijn de kinderen echte vrienden geworden.

Het vraaggezin, dat ondersteuning ontvangt van het steungezin, koestert het idee dat de kinderen, ondanks de ziekte van de vader, ervaren dat hij er altijd voor hen is. Met behulp van het steungezin kan vader nu ook activiteiten ondernemen met de kinderen zonder dat moeder altijd mee hoeft. Dit heeft een positieve invloed op het hele gezin.

Marije van Buurtgezinnen krijgt lof voor haar coördinatie van de koppelingen. Gezinnen waarderen de gestructureerde aanpak en het gevoel van vertrouwen en rust dat dit biedt. Ook benadrukken ze dat Buurtgezinnen geen formele instantie is, maar een laagdrempelige en nabije organisatie.

Wethouder Grimbergen is enthousiast over de ondersteuning van Buurtgezinnen en benadrukt het belang van dit initiatief. Ze roept op tot deelname en stelt dat dit soort steun goed is voor iedereen. Het delen van dagelijkse uitdagingen en solidariteit tussen buren, maar dan in een nieuw jasje. Marije, coördinator van Buurtgezinnen, bevestigt dat elke vraag om hulp anders is en dat Buurtgezinnen maatwerk levert. Ze nodigt geïnteresseerden uit om contact op te nemen (Marije 06 22 63 09 65 / marije@buurtgezinnen.nl) om samen verder te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-