Direct naar de inhoud.

Lars van Oostrum uit Wildervank wordt Europees kampioen bij junioren

  • door:
  • op:
Lars van Oostrum in het wit tegen Vidak Maljevic © ANP via RTV Noord

WILDERVANK – Lars van Oostrum uit Wildervank is zaterdag in Den Haag bij de junioren Europees kampioen judo geworden. De dag erna pakte het Nederlandse team in het ‘Mixed Teams event’ ook nog het zilver. Lars’ ouders zijn supertrots.

Lars van Oostrum was de eerste Nederlander in het finaleblok. Uiteindelijk zouden er drie Nederlanders in verschillende klassen zaterdag het goud behalen. De judoka van Judo 53° Noord kende, volgens de site van de judobond, een fantastische dag en wist zeer overtuigend door te stoten tot de finale. Daarin trof hij de kampioen van vorig jaar, Vugar Talibov uit Azerbeidzjan waar hij van wist te winnen. 

‘Het was niet echt verwacht’ zegt Peter van Oostrum, de vader van Lars.’We gingen erheen met het idee, hopelijk komt hij in de buurt van het podium, maar niet dat hij in de finale zou komen én zou winnen. Dus het was een aangename verrassing.’

‘Hij hoopte wel hoog te komen om nog een kans te maken in oktober naar het WK te mogen. Maar nu is hij Europees kampioen, dus de plaatsing voor het WK is wel zeker. Ik ben hartstikke trots.’ 

Vader van Oostrum is zelf ook judoka. Voor zijn huwelijk deed hij nog mee in de competitie, daarna was het recreatief. Hun drie kinderen gingen dan wel mee naar de training. Alle drie beoefenden zij de sport ook al vroeg, ‘maar Lars is de enige die er zo fanatiek mee door is gegaan.’

‘Hij gaat mij zeer zeker voorbijstreven. Sterker, hij is mij al voorbij. Toen ik junior was, heb ik nooit op zo’n hoog niveau gejudood. Ik kon goed meekomen, regionaal hoorde ik bij de top, maar landelijk niet. Ik ben hartstikke trots op hem.’

Teamwedstrijd

Op zondag heeft Lars ook nog aan de teamwedstrijd meegedaan. Hierbij judoën zowel de dames als heren in verschillende gewichtsklassen per land als een team. Lars behaalde hierbij het zilver. Van Oostrum: ‘Lars moest tegen vier tegenstanders, en van drie heeft hij gewonnen. Van degene waar hij gisteren de finale van won, daar won hij vandaag weer van. Dus echt terecht gewonnen en het is een hele fijne afsluiting van het toernooi. Maar Lars is nu wel bekaf.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal