Direct naar de inhoud.

Rolf Wassens uit Wildervank benoemd tot Ridder

  • door:
  • op:
De heer Rolf Wassens ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Sandra Korthuis © Gemeente Veendam

WILDERVANK – Op vrijdag 8 september 2023 is de heer Rolf Wassens (70) uit Wildervank benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Sandra Korthuis tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Lindesche Molen in het Gelderse Vorden. Dit eerbetoon markeert Wassens’ vijftigjarig jubileum als meester-molenaar en organist, evenals zijn 70ste verjaardag.

Rolf Wassens, een toegewijd en bekwaam meester-molenaar, behaalde zijn molenaarsexamen in 1973. Vanaf 1980 leidde hij de korenmolen Joeswert in Feerwerd. In 1997 was hij een van de grondleggers van het Speltproject Pieterburen, een initiatief dat graan promootte en het landschap bevorderde. Zijn betrokkenheid en netwerk leidden tot de ontwikkeling van diverse speltproducten zoals speltjenever, speltbier en broodbakmixen. Zonder zijn toewijding en expertise zou dit project niet zijn gerealiseerd.

Als meester-molenaar deelde Rolf Wassens zijn ambacht met nieuwe molenaars en specialiseerde zich in het handmatig scherpen van molenstenen, een cruciale taak om graan te malen. In 1991 ontving hij het Certificaat van Verdienste van De Hollandsche Molen voor zijn bijdragen aan het behoud van molens.

In 1976 was Wassens medeoprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG), een vereniging van 40 molenaarsbedrijven in Nederland. Momenteel dient hij als secretaris van het AKG en is hij actief als redactielid van het tijdschrift De Nieuwe Molenwereld.

In 2017 droeg hij molen Joeswert over aan zijn opvolger, maar bleef hij als vrijwillig molenaar bijdragen aan het behoud en de maalfunctie van de molen. Daarnaast is Wassens een gewaardeerd organist en dirigent in diverse katholieke en protestantse kerken.

Burgemeester Sandra Korthuis prees Wassens’ toewijding aan het ambacht van molenaar, dat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat. Ze benadrukte zijn onschatbare bijdragen aan zowel het molenaarsvak als de muzikale gemeenschap, waarbij hij anderen motiveert en inspireert.

De Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau is een welverdiende erkenning voor de buitengewone inzet en toewijding van de heer Rolf Wassens gedurende zijn leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-