Direct naar de inhoud.

Jong geitje dood in dierenweide: ‘Al jaren wordt voer over de hekken gegooid’

  • door:
  • op:
Een geit (foto ter illustratie) © RTV Noord

STADSKANAAL – Verslagenheid en ongeloof overheersen bij Franciska Vley, verzorgster van dierenweide Maarsveld in Stadskanaal. Afgelopen zondag trof ze op het grasland een dood geitje aan. Een plastic zak met voer, rücksichtslos over de hekken gegooid, kostte het leven van het eenjarige diertje. ‘Toen ik een hoopje zag liggen, wist ik het: dit is mis.’

Ondanks een voerverbod en waarschuwingsborden lijkt het gooien van voedsel richting de dieren uitgegroeid tot een gewoonte. Vley was er al bang voor, maar zondag sloeg het noodlot dan toe. ‘Ik denk dat het goed is bedoeld, maar mensen weten niet wat de dieren mogen hebben’, zegt Vley geërgerd. 

‘En dat is het hele probleem’, vervolgt ze haar relaas. ‘Niet alleen bij ons, maar ook bij andere dierenweides. Al jaren wordt voer over de hekken gegooid. Maar wíj kunnen verantwoord voedsel aan de beesten geven zodat ze gezond blijven.’

Geitje moet hap eten met leven bekopen

Vley memoreert aan de schokkende ontdekking die ze zondag deed. Een belletje van een bekende, die een zak plastic voer zag, bracht haar nog zonder argwaan naar de dierenweide. Achter de hekken kreeg ze vervolgens de eerste signalen. 

‘De moeder was onrustig en liep te blèren.’ Daarop deed ze de hartverscheurende vondst. ‘De buik was opgezwollen en het schuim hing om de mond’, zegt ze over het geitje, toen al in staat van ontbinding. 

Om nieuwe voerfouten met dodelijke afloop te voorkomen, benadrukt Vley met klem géén eten richting de dieren te gooien. Bij een teveel aan brood kan het bijvoorbeeld al misgaan. ‘De bloedvaten van geiten kunnen dan bekneld raken met de dood tot gevolg. En niet alle groentes zijn geschikt, net als aardappelen, die zeer slecht zijn. Noem het maar op.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal