Direct naar de inhoud.

Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe wil meer vrouwen in de techniek

  • door:
  • op:
Werlplaats Bedrijfvakschool Techniek Drenthe | Foto: Bedrijfvakschool Techniek Drenthe

REGIO – Op dit moment is er een flink tekort aan technisch personeel. Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe merkt dat er ook een tekort is aan technisch personeel. Om het tekort op te kunnen vullen, wil de technische vakschool uit Emmen dat er meer vrouwen uit de provincie Drenthe en Groningen gaan kiezen voor een technische opleiding.

Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe

De Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe, dat is gevestigd aan de Anna Paulownalaan 1 in Emmen zijn op zoek naar meer leerlingen, maar ook willen ze meer vrouwen aantrekken voor technische opleidingen. De vraag naar technisch personeel is op dit moment hoog.

Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe (BVT-Drenthe) is een stichting die als doel heeft om jongeren, zij-instromers of mensen die bijgeschoold willen worden in het verspaningsvak, op te leiden als verspaner. De BVT-Drenthe heeft inmiddels 35 toonaangevende bedrijven die als lid dit initiatief ondersteunen. De lidbedrijven fabriceren zeer uiteenlopende producten. Het is of alleen verspanen of een combinatie van verspanen met constructiewerkzaamheden en/of plaatwerk inclusief montage of mechatronica. Samen met het Drenthe College heeft de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe een driejarige opleiding ontwikkeld met veel aandachtspunten vanuit de lidbedrijven.

Het ontstaan

Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe is ontstaan omdat het Drenthe College in 2013 vanwege te instroom van studenten. “Dit  werd toen door Bert Meijer medegedeeld op industriële bijeenkomst op het Drenthe College. Daar ter plekke hebben een aantal bedrijven direct gezegd “dan moeten we ze zelf opleiden”. Dat waren toen Landes Fijnmechanische industrie , Machinefabriek Emmen en de Combimac”, vertelt John van der Laan, oprichter van Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe aan RTV Een.  

BBL-opleiding

BVT Drenthe is een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. Tijdens de opleiding BBL niveau 2 en 3 wordt er samengewerkt met verschillende SBB- en OOM- erkende leerbedrijven uit de regio. De leerling is in principe twee dagen van de week op het praktijkcentrum in Emmen en drie dagen bij een van de leerbedrijven. Op het praktijkcentrum in Emmen krijgt de leerling les en ondersteuning van gekwalificeerde docenten van het DC en praktijkopleiders van OBM noord of Drenthe College. Wanneer de leerling op het leerbedrijf aan het werk is wordt hij begeleid door gekwalificeerde praktijkopleiders van het leerbedrijf. Het leerbedrijf word door het praktijkcentrum ondersteund in de begeleiding.

Baangarantie

Alle aangesloten bedrijven zijn erkende leerbedrijven en zetten zich voor 100% in voor onze studenten. Een ander voordeel van onze opleiding is dat je na het behalen van je vakdiploma aan het werk kunt bij het lidbedrijf waar jij tijdens jouw opleiding hebt gewerkt. Als je goed functioneert heb je dus de garantie van een baan, schrijft de organisatie op hun website.

Niet alleen in Zuidoost-Drenthe

“Oorspronkelijk was de bedoeling dat BVT Drenthe alleen Zuidoost-Drenthe zou gaan bedienen, maar dat is inmiddels al niet meer zo. Zo hebben we ook leerlingen uit Smilde, Sappemeer, Ommen, Hoogeveen, Borger en Stadskanaal”, aldus John van der Laan.

“De vraag naar technisch personeel is hoog”

BVT-Drenthe merkt dat de vraag naar technisch personeel hoog is in de provincie Drenthe en Groningen. Ook geven ze aan dat de tekorten op aan het lopen zijn en dat het lastig is om leerlingen te vinden voor de technische beroepen. “Zo geven wij presentaties op vmbo scholen en stellen wij onze werkplaats open in het kader van Sterk Techniekonderwijs (STO). Groepen leerlingen komen dan een aantal middagen meewerken. Ook organiseren wij Open dagen in samenwerking met het Drenthe College. We hangen daarnaast ook poster in sporthallen en we presenteren op onder andere tijdens de jaarlijkse Innofuture.”

“We willen meer vrouwen die voor een technische opleiding gaan kiezen”

Om het tekort aan technisch personeel op te kunnen vullen, wil Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe ervoor zorgen dat er meer vrouwen uit de provincie Drenthe en Groningen zich aan gaan melden voor technische opleidingen. Hoe ze dat willen gaan doen weten ze nog niet precies.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van BVT-Drenthe. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal