Direct naar de inhoud.

Geen grote plannen in de Troonrede, nadruk ligt op groeiende ongelijkheid

  • door:
  • op:
De Koning sprak vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de troonrede uit | © ANP via NOS

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander sprak, zoals ieder jaar, in Den Haag de Troonrede uit. Het traditionele begin van het nieuwe politieke jaar waarin de plannen van het kabinet bekend gemaakt worden. Echter is het kabinet demissionair, dus veel nieuwe grote plannen kon de Koning niet bekend maken. Maar wat stond er wel voor interessants in?

Eén ding sprong er toch wel uit: het kabinet trekt de komende tijd twee miljard euro uit om de groeiende armoede tegen te gaan. Het grootste deel van het geld voor armoedebestrijding gaat naar een verhoging van het kindgebonden budget (voor het eerste kind met maximaal 750 euro per jaar en voor de volgende kinderen met andere bedragen). Verder stijgt de huurtoeslag met maximaal 416 euro per jaar en gaat de arbeidskorting in de inkomstenbelasting met 115 euro omhoog.

‘Niet iedereen voelt zich gehoord’

Door de toenemende armoede neemt ook de ongelijkheid in het land toe, zo benoemde De Koning:  ‘Voor lang niet iedereen is een fatsoenlijk huis of veilige omgeving een vanzelfsprekendheid’, zo stond in de Troonrede. ‘Niet iedere inwoner van ons land voelt zich gehoord of gezien.’

Aardbevingen en toeslagenouders

Ook stipte de Koning de dossiers aan waarmee het kabinet intensief mee bezig blijft gaan. Daar hoort onder meer herstel voor de toeslagenouders bij én het schadeherstel en compensatie voor de aardbevingsgebieden in Groningen. ‘De agenda voor het schadeherstel wordt in goed overleg uitgevoerd’, sprak de vorst. Over de toeslagenouders zij hij: ‘In de dossiers krijgen de ouders meer regie.’

Demissionair

Doordat het kabinet officieel is afgetreden, en daardoor demissionair is, waren er verder geen grote nieuwe plannen in de miljoenennota te bespeuren. Het kabinet past de komende tijd nog ‘op de winkel’ tot een nieuw kabinet is aangetreden. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal