Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil inwoners meer gaan betrekken bij politiek: ‘Mee laten denken en praten over beslissingen’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal bij een eerdere vergadering | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De politiek in Stadskanaal wil dat inwoners weer vertrouwen krijgen in de politiek. Aanleiding daarvoor is de lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.  De gemeenteraad wil met 14 actiepunten dichter bij de burgers komen.

‘We willen de komende jaren de lokale democratie versterken,’ zo vertelt Linda Huizing van de VVD maandagavond in de gemeenteraad. Om dit te realiseren heeft de raad een speciale commissie opgericht die dit moet bevorderen. De aanleiding daarvan is de lage opkomst van 42 procent bij de gemeenteraadsverkiezing in 2022. In die commissie zit van iedere partij één raadslid.

Naar de inwoners toe

Huizing ziet dat de beslissingen altijd gaan over de inwoners.  ‘We zouden graag willen dat inwoners met ons mee gaan denken en praten.’ Een van de actiepunten is dat raadsleden vaker de straat op moeten gaan samen met wethouders en ambtenaren om het gesprek aan te gaan met de inwoners.

Ook wil de commissie graag vaker ‘op locatie’ gaan vergaderen. ‘Als het over een bepaald dorp gaat kunnen wij ook daarheen gaan,’ zo legt Huizing uit. Stadskanaal hoopt op deze manier de drempel te verlagen voor inwoners om aanwezig te zijn bij een vergadering.

Politiek café en informatiemarken

Ook wil de Raad graag een politiek café en informatiemarkten gaan organiseren. Op deze manier moet het politiek debat versterkt gaan worden en kunnen ambtenaren antwoorden geven op vragen die bij de inwoners spelen. Daarbij zal de samenwerking worden gezocht met RTV1 om op deze manier in discussie te gaan met de inwoners over de te nemen beslissingen.

Jongeren spelen ook een belangrijke rol in de plannen van de speciale commissie. Er moet onder andere tijdens de burgerschap- en maatschappijlessen op scholen aandacht aan geschonken gaan worden. Daarnaast moet er een jeugdraad komen die gezamenlijk ook een kinderburgemeester gaan kiezen.

Speciale aandacht voor minderheden

Bij al deze plannen staat centraal dat de politici in Stadskanaal inwoners met een niet Nederlandse achtergrond, laaggeletterden en andere minderheidsgroepen een stem willen geven in de lokale democratie. De eerste acties worden nog dit jaar uitgevoerd, maar de raad neemt tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2026 om alle acties in gang te zetten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal