Direct naar de inhoud.

Akkervarkens helpen natuur en lokale gemeenschap in regio

  • door:
  • op:
Akkervarkens die aan het wroeten zijn tegen de reuzenberenklauw © Gert van den Bosch

VALTHERMOND – In de regio wordt steeds vaker gebruik gemaakt van akkervarkens als een innovatieve benadering om de natuur te helpen en de lokale gemeenschap te ondersteunen. Willem Hempen, eigenaar van de dieren, speelt een cruciale rol in dit project dat niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor de gemeenschap.

Hempen benadrukt in het RTV1 programma 1 op Vrijdag het belang van dit project en zegt: “Onze varkens dragen bij aan zowel het herstel van de natuur als de gemeenschap. Ze doen het meeste werk, vooral in de zomer, als ze naar deze gebieden worden gebracht.”

Tekst gaat verder onder video:

Bekijk het hele interview hier

Strijd tegen reuzenberenklauw

Dit opmerkelijke project begon in 2015, toen Hempen en zijn collega Claudia de strijd aangingen met de reuzenberenklauw, een invasieve plantensoort. Hempen vervolgt: “Ons eerste project was in de gemeente Stadskanaal, waar we de reuzenberenklauw bestreden. Het was een succesvolle inzet die twee jaar duurde.”

Akkervarkens spelen een cruciale rol in deze projecten. Ze worden ingezet om de grond te bewerken en invasieve plantensoorten te verwijderen. Hempen voegt toe: “De varkens kunnen veel werk verzetten. Ze grazen en wroeten in de grond, wat essentieel is voor het herstel van deze gebieden.”

Veel uitbreiding

Het project is sindsdien uitgebreid naar 27 verschillende locaties, variërend van Emmen tot Groningen. Hempen zegt: “We zijn actief in een groot deel van Noord-Nederland. Deze regio heeft veel baat bij onze inspanningen.”

Willem Hempen was te gast in het programma 1 op Vrijdag © 1 op Vrijdag/RTV1

Een van de opvallende kenmerken van dit project is de nadruk op transparantie. Hempen legt uit: “We willen dat mensen zien hoe we onze varkens houden en voeden. Onze boerderij staat open voor bezoeken en we verkopen ons vlees rechtstreeks aan consumenten en restaurants, met de garantie dat het 100% natuurlijk is.”

‘Binnen de grenzen blijven’

Terwijl het project groeit en aandacht krijgt, benadrukt Hempen dat het belangrijk is om binnen de grenzen van de regio te blijven. Hij zegt: “Hoewel er aanvragen uit andere delen van het land zijn, willen we ons concentreren op Noord-Nederland om een gezonde en duurzame groei te waarborgen.”

Willem Hempen en Claudia hebben misschien niet verwacht dat hun project zo’n succes zou worden toen ze in 2015 begonnen, maar het is nu een integraal onderdeel van de regio geworden. Met akkervarkens als hun geheime wapen, blijven ze de natuur herstellen en de gemeenschap ondersteunen op unieke en milieuvriendelijke manieren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal