Direct naar de inhoud.

Kinderen zijn in hun ‘eigen wereld’ bij tekencafé Borger

  • door:
  • op:
Kinderen aan het tekenen in het tekencafé. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

BORGER – In het Hunzehuys in Borger was donderdagmiddag het eerste tekencafé voor kinderen. Kinderen van groep 6 tot en met 8 kunnen elke donderdagmiddag tot en met 19 oktober van 15 uur tot 16.30 uur vrij komen tekenen. Daarbij gaat het in eerste instantie om een pilot.

Het idee begon een tijd geleden toen een aantal leerlingen van OBS de Meander op hun juf afstapten. ‘Juf wij willen graag tekenen,’ was de vraag. Esther van der Linden pakte daarna samen met cultuurcoach Lisan van der Deijl de handschoen op. ‘In een heel ver verleden heb ik ook geholpen om het tekencafé voor volwassenen op te zetten,’ zo laat Van der Linden weten.

Dat is uiteindelijk volledig overgenomen door vrijwilligers. ‘Dat willen we hier bij het tekencafé voor kinderen eigenlijk ook. Dus als er nog iemand is die denkt dat is wat voor mij meld je dan vooral,’ zo roept Van der Linden mensen op. Het is ook een stiekeme wens om uiteindelijk meer tekencafés voor kinderen op te zetten door de gemeente heen. ‘Maar laten we eerst maar eens kijken hoe het hier gaat lopen.’

Tekenvirus

Als Van der Linden wordt gevraagd wat er zo leuk is aan tekenen laat ze vooral de kinderen spreken. ‘Je bent dan even helemaal in je eigen wereld,’ zo zegt een van de meiden. ‘De jongens aan de overkant vinden het gewoon leuk. ‘We maken vooral poppetjes.’

Voor Van der Linden sloeg het tekenvirus niet aan als kind. ‘Natuurlijk teken je als kind, maar dan stop je daar op een gegeven moment mee. In 2016 kwam er een teken vierdaagse op mijn pad. Ik kan toch wel vijf minuten per dag tekenen dacht ik toen. Daarna was het hek van de dam.’

Niks verplicht

Bij het tekencafé is niks verplicht volgens Van der Linden. ‘Het is ook geen tekenles. Natuurlijk als de kinderen vragen hoe ze iets moeten tekenen zullen we ze op weg helpen, maar ze moeten vooral hun eigen fantasie laten spreken.’ Daarbij wordt het tekencafé voor een groot deel geholpen door De Meander.  ‘Zij stellen een ruimte voor ons beschikbaar en zij leveren de materialen aan ons.’

Bij dit eerste tekencafé valt de opkomst van zes kinderen Van der Linden niet tegen. ‘Er zijn er in ieder geval meer dan zich er hadden aangemeld, dus dat is leuk. Kinderen moeten ook maar net kunnen hé, want als ze nu bijvoorbeeld moeten zwemmen dan kunnen ze niet hier zijn. Ik ben hier al heel blij mee.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal