Direct naar de inhoud.

Bouw testcentrum voor hyperloops in Veendam gaat van start

  • door:
  • op:
Zo moet de hyperloop eruit komen te zien Foto: Ministerie van Economische Zaken

VEENDAM – Het eerste echte testcentrum voor hyperloops van Nederland gaat officieel van start in Veendam. Daar verrijst de komende tijd een 420 meter lange testbaan voor dit mogelijke vervoermiddel van de toekomst. Tijdens een bijeenkomst wordt dinsdag ceremonieel de eerste buis van het European Hyperloop Center geplaatst.

Volgens de initiatiefnemers wordt dit centrum de ‘meest geavanceerde hyperlooptestfaciliteit’ ter wereld. Een van de partijen die erbij betrokken is, Hardt Hyperloop uit Delft, werkt zelf al jaren aan de ontwikkeling van het zwevende vervoermiddel. Maar ook andere bedrijven mogen in Veendam testen komen uitvoeren. Dat kan er volgens de planning vanaf volgend jaar met volledige voertuigen en op een snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur.

Potentieel schoon vervoermiddel

Hyperloops zijn een soort razendsnelle buizenpost voor mensen. Het idee erachter is dat het ongeveer net zo snel gaat als een vliegtuig, maar met een veel lager energiegebruik. In de meeste ontwerpen die tot nog toe zijn gemaakt, stappen mensen in een cabine (‘pod’) die vrijwel zonder luchtweerstand door een buis heen suist.

De aandrijving is gebaseerd op elektromagnetisme. Als de benodigde stroom duurzaam wordt opgewekt, is het in potentie dus een heel schoon vervoermiddel.

Wisselen van baan

De testbaan wordt voorzien van hightechsystemen. Bijvoorbeeld om een lage druk te creƫren, contactloos op te laden en metingen te verrichten. Ook veiligheidssystemen ontbreken niet. Er kan ook van baan worden gewisseld.

Er zijn in onze provincie ook plannen voor een hyperlooptestbaan bij Meerstad, maar het is onzeker of dat project van de grond komt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal