Direct naar de inhoud.

Cees Bijl is de nieuwe bestuursvoorzitter van Geopark de Hondsrug

  • door:
  • op:
De Hondsrug vanuit de lucht © Geopark de Hondsrug

BORGER/REGIO – Cees Bijl is de kersverse bestuursvoorzitter van Geopark de Hondsrug. Na een carrière die hem door verschillende bestuurlijke functies heeft geleid, waaronder het burgemeesterschap van Emmen en gedeputeerde van de provincie Drenthe is hij nu betrokken bij Geopark de Hondsrug. Een partij die hij al eerder tegenkwam in zijn tol als bestuurder in zijn voorgaande functies.

Bijl legt uit: “Mijn motivatie begon eigenlijk in Emmen, bovenop de Hondsrug. Dat vond ik wel een mooie motivatie om me voor dat gebied te interesseren. Vanuit mijn werk, zoals burgemeester van Emmen, heb ik ook te maken gehad met de initiatieven om te komen tot dit Geopark. Ik vind het belangrijk dat wij ons eigen gebied waar we wonen positief naar voren brengen.” Dat geeft de nieuwe bestuurder aan in een interview tijdens het RTV1 programma 1 op Vrijdag.

Tekst gaat verder onder video

Bekijk het hele interview hier

Uniek

Het Geopark de Hondsrug is een gebied met een unieke geologie. Bijl legt uit: “Het ontstaan van de Hondsrug is een proces dat 150.000 jaar geleden begon tijdens de ijstijd. Het is een gebeurtenis die eigenlijk nergens anders in Europa voorkomt, behalve in een vergelijkbaar gebied in Canada.”

Cees Bijl is duidelijk trots op het unieke karakter van de Hondsrug, het enige Geopark met Unesco-status in Nederland. Hij benadrukt echter dat het belangrijk is om niet te vergeten dat het gebied leeft en evolueert. “Het moet geen groot openluchtmuseum worden,” zegt hij, “maar we moeten er wel zorgvuldig mee omgaan en kijken naar wat er allemaal mogelijk is.”

Het gebied van de Hondsrug © Geopark de Hondsrug

Bezoekerscentrum

Een van de manieren waarop Geopark de Hondsrug zijn bekendheid wil vergroten, is door de realisatie van een bezoekerscentrum. Bijl legt uit: “We hebben al kantoren bij het Hunebedcentrum in Borger, maar we willen graag een groter bezoekerscentrum realiseren. Op die manier kunnen mensen het verhaal van de Hondsrug nog tastbaarder ervaren.”

In de afgelopen jaren heeft het Geopark samengewerkt met verschillende gemeenten, provincies en ondernemers om het gebied te promoten. Bijl benadrukt het belang van deze samenwerking: “We moeten dit gezamenlijk doen. Marketing in Drenthe en Groningen zal er ongetwijfeld zijn, maar we moeten dat gezamenlijk aanpakken.”

Toeristen

De toeristen die het gebied bezoeken, worden vaak onder de indruk van de schoonheid en geschiedenis van de Hondsrug. “We horen vaak dat toeristen terug willen komen omdat ze zo onder de indruk zijn,” zegt Bijl. “Dat is natuurlijk fantastisch.”

Cees Bijl was te gast in het programma 1 op Vrijdag © 1 op Vrijdag/RTV1

Grote ambities

Het Geopark de Hondsrug heeft grote ambities voor de toekomst, maar Bijl benadrukt dat het behouden van de kernwaarden van Unesco, namelijk educatie, wetenschap, cultuur en duurzaamheid, altijd centraal zal blijven staan. Met zijn passie voor dit unieke gebied en zijn ervaring in het bestuurlijke werk, lijkt Cees Bijl de perfecte persoon om het Geopark de Hondsrug naar nieuwe hoogten te leiden.

Tot slot, moedigt hij iedereen aan om de schoonheid en geschiedenis van de Hondsrug te ontdekken: “Als je de kans hebt om de Hondsrug te bezoeken, of het nu voor een dag is of langer, moet je het zeker doen. Er zijn zoveel mogelijkheden om te genieten van dit prachtige gebied.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal