Direct naar de inhoud.

CU Kamerlid Van der Graaf niet hoger op de kieslijst, ondanks actie uit Stadskanaal

  • door:
  • op:
Stieneke van der Graaf |© ChristenUnie

STADSKANAAL/DEN-HAAG – ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van haar partij. Zowel Van der Graaf zelf als veel noordelijke partijgenoten waren ontevreden over haar negende plek, vanuit Stadskanaal werd zelfs een amendement opgesteld om haar hoger op te stuwen.

Het Groninger kamerlid stond bij de vorige verkiezingen nog op een zesde plek. Na onder meer haar lobby voor de Nedersaksenlijn vond met name de afdeling in Stadskanaal dat Van der Graaf hoger op de kieslijst moest komen en diende een amendement in. ‘Vier van de eerste vijf op de kieslijst komen uit de Randstad. Terwijl de ChristenUnie zich juist wil inzetten voor de regio’, zei gemeenteraadslid Jelmer van der Veen er destijds over.

Regio vertegenwoordigen

Helaas voor de Noorderlingen mocht het niet baten en stak het ChristenUnie partijcongres in Zwolle een stokje voor het plan om Van der Graaf een vijfde plek te geven. ‘Helaas hebben we niet voldoende leden achter ons amendement kunnen krijgen’, reageert Van der Veen desgevraagd aan RTV1. ‘Het is goed dat de leden hierover een besluit hebben kunnen nemen bij een ledenpartij als de ChristenUnie, al was niet iedereen het hiermee eens. We hopen dat de regio goede wijze vertegenwoordigd gaat worden binnen de fractie van de ChristenUnie.’

‘Het verraste me’

Ruim vijfhonderd leden stelden voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van een wethouder uit Delft. Echter bleek dit niet genoeg en stemde zestig procent van de leden tegen. Van der Graaf zelf reageert op X (voorheen Twitter): ‘Heel eerlijk gezegd, dat verraste me en bemoeilijkt een terugkeer om het werk voort te kunnen zetten’, zei Van der Graaf eerder over het besluit van het bestuur op het sociale medium X.

4 tot 6 zetels

Daarmee blijft het Kamerlid uit Groningen op een negende plek staan. Momenteel staat de ChristenUnie op 4 tot 6 zetels in de peilingen. Echter zou Van der Graaf met voorkeursstemmen alsnog in de Kamer kunnen terugkeren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal