Direct naar de inhoud.

Afzwemmen in de stromende regen: ‘Samen bibberen’

  • door:
  • op:
Afzwemmen in de stromende regen bij zwembad De Leewal in Exloo © Garko van der Helm

EXLOO – Het is koud, het waait en het regent pijpenstelen. Niet het ideale weer om af te zwemmen. Maar dat is wel wat vijfentwintig kinderen met hun ouders vrijdagmiddag doen bij zwembad De Leewal in Exloo.

Tweeling Lynn en Lize zitten nog maar een paar maanden op zwemles en gaan nu al voor hun c-diploma. Wat hun geheim is weten ze niet, maar dat het koud is weten ze wel. “Heel erg koud”, aldus de tweeling. “Samen bibberen”, zegt moeder Annemarie, die ook in het water ligt.

Zwembadmanager Henk Smit kijkt vanaf de kant vol trots naar de afzwemmers. “Er wordt een enorme prestatie geleverd met dit hondenweer. Onder deze omstandigheden afzwemmen, heb ik in al die jaren dat ik hier werk nog nooit meegemaakt.”

Afzwemmen voor ouders

En het afzwemmen is niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. “Vroeger kenden wij alleen het a- en b-diploma”, legt Smit uit. Veel ouders hebben dus geen c-diploma. “Wij proberen ouders zoveel mogelijk bij het c-diploma te betrekken. Tachtig procent van de ouders doet nu mee met diplomazwemmen.”

“Het is hartstikke leuk”, zegt Wim. Hij zwemt samen met zijn zoon Noud. “Het is mooi dat je dit samen kan doen. Het gaat perfect.”

‘Was geen topjaar’

Het afzwemmen is een van de laatste activiteiten van het seizoen. “Afgelopen seizoen was geen topjaar”, blikt Smit terug. “Met name tijdens de zomerperiode hebben wij matig weer gehad en dus weinig bezoekers. September was een hele mooi maand. Daar zaten dagen bij dat we duizend of vijftienhonderd bezoekers hadden. Dat heeft de boel weer een beetje opgekrikt. We hebben wel verlies geleden, maar niet zoals ik had verwacht.”

Tijdens de herfstvakantie is het zwembad nog open. Daarna gaat het bad voor de komende maanden dicht. Tijdens oudejaarsdag is er nog een oudjaarsduik. Het nieuwe zwemseizoen begint rond 1 april.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal