Direct naar de inhoud.

Schrijver en dichter Gerard Nijenhuis (91) uit Bronneger overleden

  • door:
  • op:
Foto: RTV Drenthe

BRONNEGER – Schrijver en dichter Gerard Nijenhuis uit Bronneger is maandagochtend overleden. Dat laat Lukas Koops weten, schrijver van een biografie over Nijenhuis.

Nijenhuis verwierf bekendheid in de Drentse literaire wereld als oprichter en latere voorzitter van de Drentse Schrieverskring, waarin schrijvers uit Drenthe met elkaar in contact staan. Verder was hij aanstichter van Oeze Volk, een Drents literair tijdschrift. Ook maakte hij het Radio Drenthe-programma De mooie Kaomer.

In 1987 won Nijenhuis de Culturele Prijs van Drenthe, een tweejaarlijkse oeuvreprijs die wordt uitgereikt vanwege bijzondere culturele verdiensten.

Onderscheiding

In januari 2018 werd Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde gelijktijdig met de presentatie van Dat ik besta komt door de taal, de biografie die Koops schreefHij voerde hiervoor talloze gesprekken met vrienden en familie, onder wie partner Jan Gilhuis, zijn kinderen en ex-vrouw.

“Gerard is homoseksueel, maar hij is meer dan 20 jaar getrouwd geweest”, zei Koops over de worsteling die hij ervoer. “Afscheid nemen van dat huwelijk en definitief kiezen voor zijn homoseksualiteit, was voor hem een enorme worsteling. Zijn vrouw dacht: als je eenmaal met mij getrouwd bent, dan kom je er wel overheen.” Daar kwam bij dat homoseksualiteit in de jaren 50 niet zo breed was geaccepteerd als nu. “Toen dacht men nog dat homoseksualiteit wel overging als je maar de juiste vrouw tegenkwam.”

Nijenhuis werd 91 jaar oud. Hij laat vier zoons achter.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal