Direct naar de inhoud.

RTV Drenthe lanceert podcast over Joodse onderduiker in Veenkoloniën

  • door:
  • op:
De opname van de podcast © Jan-Willem van de Kolk

REGIO – RTVDrenthe komt binnenkort met een aangrijpende podcastreeks waarin het leven van Aby de Lange (1928-2015) centraal staat. De zes weken durende serie, die van start gaat op 5 november, belicht het bewogen leven van deze Joodse onderduiker in de Veenkoloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Aby’s zoon Job en Jan-Willem van de Kolk gaat verslaggever Lydia Tuijnman op zoek naar de schuilplaatsen waar Aby verbleef.

Tijdens de oorlog wist Aby de Lange te overleven door op maar liefst twaalf verschillende onderduikadressen te verblijven. In het laatste oorlogsjaar vond hij bescherming in Gasselternijveen, Gieterveen en Bonnerveen, en hij maakte de bevrijding mee in Stadskanaal. Na de oorlog bouwde Aby een indrukwekkende carrière op in de Nederlandse modewereld, maar in de jaren tachtig werd zijn familiebedrijf failliet verklaard.

Aby besloot te emigreren naar de Verenigde Staten, waar hij zijn getuigenis over de Holocaust deelde met de Shoah Foundation van Steven Spielberg. Deze getuigenis leidde tot de voordracht van de familie Brouwer voor de prestigieuze Joodse onderscheiding Yad Vashem.

De podcastreeks zal elke zondagmiddag om 12.00 uur te beluisteren zijn op RTVDrenthe. Samen met Aby’s zoon Job en Jan-Willem van de Kolk reist verslaggever Lydia Tuijnman langs de voormalige schuilplaatsen van Aby, waarbij de luisteraars een diepgaand inzicht krijgen in het aangrijpende leven van deze bijzondere man.

Naast de uitzendingen op RTVDrenthe zal de podcastreeks ook beschikbaar zijn op Spotify, waardoor een breder publiek de kans krijgt om dit verhaal te beluisteren.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal