Direct naar de inhoud.

Campagne om pleeggezinnen te werven: ‘Gaat vooral om een warme en veilige plek’

  • door:
  • op:
Kinderschoenen en schoenen van een volwassene op een deurmat © ANP via RTV Noord

REGIO – Pleegzorg Nederland legt deze week op een aantal plekken in de provincie Groningen deurmatten neer, om op die manier aandacht te vragen voor het belang van pleegouders. Dat gebeurt vanwege de Week van de Pleegzorg.

Woensdag worden deurmatten neergelegd op de Vismarkt in Stad, donderdag in Stadskanaal en vrijdag in het centrum van Leek. ‘De deurmatten moeten worden gezien als ludieke actie om zo aandacht te vragen voor pleegzorg en het werven van nieuwe pleegouders’, zegt Carlien Kappert van het Leger des Heils, dat meedoet aan de actie. 

‘Welkom gevoel geven’

Er is door Pleegzorg Nederland een nieuwe campagne gestart: jouw huis een tweede thuis. ‘Vandaar ook de deurmatten, om pleegkinderen een welkom gevoel te geven’, zegt Kappert.

Het is steeds lastiger om voldoende plaatsen voor pleegkinderen te vinden, zegt ze. ‘Het is ook een moeilijke tijd, waarin steeds meer op ons afkomt. Mensen wachten dan vaak even wat langer af. Veel mensen hebben ook wat anders gedaan, bijvoorbeeld Oekraïense gezinnen opvangen. Daar zijn ook echt hard mensen voor nodig.’

‘Het is niet niks’

Het is niet niks, een kind opnemen in je gezin: ‘Het is een keuze die je met elkaar bewust moet maken. Het kind draait helemaal mee in je gezin en is er dan ook altijd. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die daar bewust voor kiezen en er voor gaan. Die gezinnen zoeken we dus heel hard. We roepen zo ook op vooral naar de informatieavonden te komen, die we organiseren.’

‘Meestal langdurig’

Wat komt er bij kijken om een goed pleeggezin te zijn? ‘Je moet een plekje in je hart hebben, om een kind in je gezin op te nemen. Het is ook fijn als er een plek in huis is, waar het kind zijn draai kan vinden en kan meedoen in het gezin. Vanuit ons wordt er goed begeleid. Daarnaast hebben kinderen natuurlijk ook hun eigen ouders. Het is ook belangrijk dat je daar goed tijd en energie in kan steken. Het gaat vooral om een warme en veilige plek. En meestal is het wel langdurig. Al kan het ook voor korte duur zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-