Direct naar de inhoud.

Einde tbs voor man die stiefdochter in vrieskist stopte

  • door:
  • op:
vrouwe jusitita rechtbank
Vrouw Justitia (foto: RTVNoord)

VEENDAM – De tbs is klaar voor de 54-jarige man die in 2008 zijn toen 14-jarige stiefdochter in Veendam zwaar mishandelde en in een vrieskist opsloot. De oud-Veendammer kreeg hiervoor in 2009 zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Nu heeft de rechtbank de tbs volledig beëindigd.

‘Voor u een mijlpaal, de vlag kan uit’, zei de rechter tegen de man.

Twee jaar geleden werd de tbs van de vijftiger voorwaardelijk beëindigd. Hij woont bij het Brabantse Mill beschermd en wordt begeleid. Hij is daar volledig op zijn plek, bleek woensdag tijdens de zitting over het wel of niet verlengen van de tbs-maatregel. De deskundigen zijn optimistisch. De zwakbegaafde man laat zich goed begeleiden en komt zijn afspraken na. 

Zolang hij wil

De officier van justitie en de advocaat van de man zijn het roerend met elkaar eens. Zolang de (nu oud-) tbs’er op de huidige locatie kan blijven wonen, kan dat ook zonder een tbs-maatregel. De kans op herhaling wordt dan laag ingeschat. ‘Hij mag daar wonen zolang hij dat wil, zijn leven lang’, antwoordde een medewerker van de instelling hierop. 

Meisje was ‘vervelend’

Het proces in 2009 deed menigeen gruwelen. Tijdens de zitting werd duidelijk dat het slachtoffer in elk geval drie keer in de vrieskist was gestopt. Haar moeder hoorde haar schreeuwen, maar deed niets. Het kind werd meerdere keren overgoten met kokend water en kreeg stroomstoten toegediend. Het belangrijkste motief: het meisje was vooral ‘vervelend en verpestte de sfeer in huis’. 

Bekend bij zorginstanties

Uiteindelijk wist de tiener te ontkomen en klopte aan bij de buren. Tijdens het strafproces gaven de (stief)ouders elkaar de schuld. De moeder van het meisje werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het gezin was bekend bij zorginstanties. De man had kinderen uit twee eerdere huwelijken die op jonge leeftijd uit huis werden geplaatst.

De rechtbank hoefde woensdag niet lang na te denken over de voortzetting van de tbs-maatregel van de man. De rechters beslisten direct na de zitting dat de maatregel officieel kon worden beëindigd.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal