Direct naar de inhoud.

Veendam zoekt nieuwe kroonbenoemde burgemeester

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Veendam © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De gemeente Veendam is momenteel op zoek naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester, aangezien het burgemeesterschap tijdelijk wordt waargenomen door Sandra Korthuis. De gemeenteraad van Veendam werkt aan een profielschets voor de nieuwe burgemeester, waarin de gewenste eigenschappen en kwaliteiten van de kandidaat worden vastgelegd.

Deze profielschets is gebaseerd op de uitkomsten van een inwonersenquête die twee jaar geleden plaatsvond. Destijds werden betrokkenheid, toegankelijkheid, besluitvaardigheid, verbindend vermogen en sociaal zijn als belangrijke eigenschappen genoemd.

Profielschets

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe burgemeester goed aansluit bij de wensen van de Veendammers, worden de inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen uitgenodigd om aanvullende eigenschappen en kwaliteiten voor de burgemeester voor te stellen. Dit biedt iedereen de kans om bij te dragen aan de definitieve profielschets voor de nieuwe burgemeester.

De gemeenteraad vraagt de inwoners om de zin “Onze nieuwe burgemeester is…” aan te vullen op het digitale formulier dat beschikbaar is op de website veendam.nl/gezochtburgemeester. Voor degenen die de voorkeur geven aan schriftelijke deelname, is er informatie beschikbaar op de gemeentepagina in de Veendammer van 1 november 2023. De inzendingen worden geaccepteerd tot en met 10 november 2023.

Proces

Het proces voor de benoeming van de nieuwe burgemeester omvat verschillende stappen. De gemeenteraad stelt de profielschets op na raadpleging van de inwoners. Vervolgens wordt deze profielschets besproken met de commissaris van de Koning in een openbare raadsvergadering. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) opent de vacature, die op diverse websites zal verschijnen. Sollicitanten kunnen schriftelijk solliciteren naar Zijne Majesteit de Koning.

Commissaris van de Koning

De commissaris van de Koning beoordeelt de sollicitaties en overlegt met de vertrouwenscommissie, die gesprekken voert met geselecteerde kandidaten en een aanbeveling opstelt. De gemeenteraad stelt deze aanbeveling vast in een besloten raadsvergadering. De uiteindelijke kandidaat wordt bekendgemaakt en voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester na de zomer worden geïnstalleerd.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal