Direct naar de inhoud.

Oekraïne kinderkoren treden op in Veendam

  • door:
  • op:
Het meisjeskoor tijdens een eerder optreden in Nederland © Eigen foto

VEENDAM – Aankomend weekend komen er drie Oekraïnse kinderkoren optreden in Veendam, Sappemeer, Groningen en Farmsum. Een bijzonder moment, aangezien het land op dit moment in oorlog is met Rusland. Het jongenskoor had ook volwassen leden, maar die kunnen nu, door diezelfde oorlog, niet weg uit het land.

De reis begon bijna twee decennia geleden toen een Oekraïens jongenskoor Hoogezand-Sappemeer bezocht. Weinig mensen wisten dat dit toevallige bezoek zou uitgroeien tot een volhardende traditie. Marjan Pierhagen legt haar betrokkenheid uit in de RTV1 talkshow 1 op Vrijdag: “Het is altijd teamwork; je doet het nooit alleen.” Marjans toewijding aan deze zaak is voelbaar als ze de geschiedenis van de bezoeken van Oekraïense jongenskoren aan Nederland beschrijft.

Tekst gaat verder onder video

Bekijk het hele interview in 1 op Vrijdag hier

Dit jaar zullen twee Oekraïense jongenskoren, vergezeld van een meisjeskoor dat aan hen is verbonden, een muzikale reis door het noorden van Nederland maken. Hun stemmen zullende horen zijn op 3 november in Veendam, 4 november met twee optredens in de katholieke kerk in Sappemeer en op 5 november in Groningen en Farmsum. De line-up belooft een harmonieuze mix van talent, een getuigenis van de rijke culturele uitwisseling.

Niet iedereen komt

Marjan Pierhagen erkent de buitengewone omstandigheden rondom het evenement van dit jaar. Vanwege het voortdurende conflict in Oekraïne konden alleen de mannelijke leden van het jongenskoor, de tenoren en bassen, de reis niet maken. Het meisjeskoor zal echter een integraal onderdeel van de ervaring zijn en voor de tweede keer terugkeren tot vreugde van allen die betrokken zijn.

Het evenement van vorig jaar was bijzonder aangrijpend, geeft Pierhagen aan, omdat het het eerste jaar markeerde na de spannende tijden van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Marjan herinnert zich de tastbare emoties en de sterke band die ontstond toen het Nederlandse publiek het Oekraïense koor verwelkomde. De concerten bevatten uitleg over de voortdurende situatie, waardoor er diepte en een gevoel van eenheid ontstaat voor iedereen die aanwezig is.

Requiem van Mozart

Het concert op 4 november in Sappemeer neemt een speciale plaats in in de line-up van dit jaar. Het programma bevat het Requiem van Mozart, een krachtige mis voor de overledenen. Deze keuze voegt een unieke dimensie toe aan de concertervaring, in lijn met een periode waarin de Nederlandse bevolking traditioneel hun dierbaren herdenkt tijdens Allerheiligen en Allerzielen. De resonantie van de muziek en de diepe emotionele impact worden verwacht om een diepe verbinding te creëren tussen het publiek en de artiesten.

Aan de talkshowtabfel wordt genoemd dat het concert weinig kennis had bij de gasten. Als reactie hierop verduidelijkt Marjan Pierhagen dat het publiek voornamelijk bestaat uit gastgezinnen en hun uitgebreide familieleden. Deze gulle families openen hun huizen voor de Oekraïense kinderen, en ze vinden manieren om te communiceren via gebarentaal, eenvoudig Engels en moderne hulpmiddelen zoals Google Translate.

Ambassadeurs

De Oekraïense kinderen beschouwen zichzelf als vertegenwoordigers en ambassadeurs van de Oekraïense cultuur. Hun uitzonderlijke niveau van uitvoering, zuivere stemmen en de eenheid in hun zang laten een blijvende indruk achter. Marjan mijmert over een recente koorrepetitie waar de dirigent hen aanmoedigde om hun koorboeken opzij te leggen en vanuit het geheugen te zingen. Deze oefening toonde niet alleen hun talent, maar creëerde ook een gevoel van camaraderie en wederzijdse steun.

Opbrengsten

De concerten zijn gepland voor 3 november in Veendam, 4 november in Sappemeer en 5 november in Groningen en Farmsum. Marjan Pierhagen benadrukt het belang van deze evenementen en geeft aan dat de opbrengst ten goede komt aan de revalidatie en medische zorg van gewonde soldaten. Ze roept het publiek op om bij te dragen via donaties en collectes die worden gehouden op de concertlocaties.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal