Direct naar de inhoud.

Raad Stadskanaal wil tempo woningbouw versnellen

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal bij een eerdere vergadering | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL De gemeenteraad van Stadskanaal wil dat het college het tempo van woningbouw in de gemeente gaat verhogen. Dat werd maandagavond tijdens de begrotingsvergadering duidelijk. Daarnaast nam de Raad een voorstel aan om inwoners te stimuleren beter afval te scheiden.

De raad vroeg zich hardop af waarom er in buurgemeentes wel allerlei plannen worden gepresenteerd en er in Stadskanaal nauwelijks iets van de grond lijkt te komen. ‘Om de haverklap zien wij een bericht bij RTV Drenthe voorbij komen waar er gebouwd gaat worden, maar wij blijven achter,’ aldus fractievoorzitter Harma Zwiers van Lokaal Betrokken.

Wanneer krijgen wij eindelijk eens concrete plannen onder onze ogen te zien,’ zo vroeg fractievoorzitter van D66, Klaas Pals aan wethouder Egbert Hofstra (PvdA). ‘Is er wel genoeg ambtelijke capaciteit om onze woonambities te realiseren,’ zo voegde Arjen Tamsma van de ChristenUnie toe.

Verschillende oorzaken

Wethouder Hofstra gaf aan dat er verschillende oorzaken liggen waardoor het tempo van woningbouw nog niet op het niveau zit wat de Raad voor ogen heeft. ‘Soms heeft het te maken met onderzoek naar bijvoorbeeld licht, geluid of stikstof, maar ook planologisch komt voor. Soms is het zo dat nutsbedrijven niet snel genoeg hun aanleg kunnen doen. We hebben ons als doel gesteld dat wij als gemeente niet de oorzaak mogen zijn van de vertraging.’

Hofstra was wel blij met de opmerking van Tamsma dat als blijkt dat er te weinig ambtelijke capaciteit is dat de Raad geld beschikbaar wil stellen voor meer personeel. ‘We zullen de komende maanden kritisch kijken naar onze capaciteit en dan kom ik begin april bij u terug met de uitkomsten daarvan.’

Afval

Tijdens de bespreking van de begroting kwam de ChristenUnie met het voorstel om het vaste tarief van afval met vijf euro te verhogen in plaats van de elf euro die het college voorstelde. ‘We willen als gemeente de hoeveelheid restafval terugbrengen naar honderd kilo per inwoner. Wij vinden het dan ook opvallend dat het vaste tarief harder stijft dan het tarief per aanbieding. Door het tarief per aanbieding te verhogen willen we onze inwoners stimuleren afval beter te scheiden,’ aldus Tamsma.

Door de verlaging van het vaste tarief loopt de gemeente volgend jaar zo’n 90.000 euro mis. Wethouder Goedhart Borgesius (VVD) is dan ook geen voorstander van de verhoging. ‘Wij denken dat het bij mensen weinig gaat uitmaken in het stimuleren van een betere scheiding.’

Volgend jaar weer verhogen?

Als de maatregel van de ChristenUnie werkt zit de gemeente alsnog met een tekort volgens Joëlle Maxime Ham van de SP. ‘Als we in plaats van acht keer de container zeven keer bij de weg zetten hebben we nog steeds een tekort van 33.750 euro. Gaan we dan volgend jaar het tarief weer verhogen want het afval moet toch betaald worden,’ zo vroeg Ham zich hardop af. ‘Het zou inderdaad kunnen betekenen dat je de tarieven dan volgend jaar iets meer verhoogd,’ aldus Tamsma.

Ondanks de twijfels bij meerdere partijen en ook de wethouder werd het amendement van de ChristenUnie aangenomen door steun van Lokaal Betrokken, PvdA en D66.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal