Direct naar de inhoud.

9 van de 17 politieke partijen pleiten voor Nedersaksenlijn

  • door:
  • op:
De Nedersaksenlijn met in het rood de eerste fase: Veendam-Stadskanaal | © RTV Noord

REGIO – De Nedersaksenlijn, die Groningen via Drenthe met Overijssel verbindt, moet er komen. Negen van de zeventien politieke partijen pleiten voor de treinverbinding in hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De roep om de Nedersaksenlijn is er al jaren bij de drie provincies waarin de spoorlijn moet worden aangelegd. Tientallen miljoenen euro’s zijn gereserveerd om het eerste deel van de spoorverbinding aan te leggen, maar tot nu toe blijft het vooral bij onderzoeken naar haalbaarheid van de spoorlijn.

Negen voorstanders

GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, BBB, NSC, PvdD, CU en JA’21 noemen de Nedersaksenlijn in hun verkiezingsprogramma. Zij willen dat de spoorlijn het liefst zo snel mogelijk aangelegd wordt, zocht RTV Oost uit.

“De bereikbaarheid van het noordoosten van het land krijgt een impuls door de aanleg van de Nedersaksenlijn”, schrijft NSC in haar verkiezingsprogramma. JA’21 is dezelfde mening toegedaan: “De regio moet beter bereikbaar worden, onder andere met de Nedersaksenlijn.” De ChristenUnie vindt dat er ‘lef getoond moet worden door bijvoorbeeld grote infrastructurele investeringen als de Nedersaksenlijn’.

De VVD, in de peilingen een van de grootste partijen, noemt de Nedersaksenlijn niet in het verkiezingsprogramma. De partij zegt wel dat het ‘door wil gaan met het versterken van de regionale infrastructuur, om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren’.

1,25 miljard euro

De Nedersaksenlijn moet volgens berekeningen tussen de 500 miljoen en 1,25 miljard euro kosten. Daarvoor moet er onder meer een spoorlijn tussen Emmen en Musselkanaal aangelegd worden en gaat het spoor rondom Almelo op de schop.

De directe spoorverbinding levert vooral voordelen op voor Drenten, Groningers en inwoeners van de Overijsselse regio Vechtdal, bleek vorig jaar uit onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-