Direct naar de inhoud.

Jos Buurman is 85 en nog steeds vrijwilliger bij VV Musselkanaal

  • door:
  • op:
Jos Buurman aan het vegen © RTV Noord

MUSSELKANAAL – In een tijd waarin veel verenigingen maar met moeite genoeg vrijwilligers kunnen vinden, is dat in Musselkanaal geen enkel probleem. Iedere vrijdagochtend staat de twintigkoppige ‘groenploeg’ van VV Musselkanaal voor dag en dauw op, om op het sportpark aan de slag te gaan.

Het is 8:30 uur en de eerste vrijwilligers druppelen binnen in de kantine van VV Musselkanaal. ‘Goedemorgen mannen, koffie?’, roept Henk Tieben. De oud-leraar is een van de negentien vrijwilligers die vanochtend op en rondom het complex aan de slag gaat. ‘We beginnen de dag natuurlijk met een lekker kopje koffie en dan praten we even bij. Vervolgens verdelen we de taken en dan kan iedereen aan de slag.’

Nieuwtjes doorgenomen

Onder het grasmaaien, onkruid wieden en lijnen trekken, worden natuurlijk ook weer alle nieuwtjes doorgenomen van die week en de opstelling van de komende wedstrijd wordt onder de loep genomen. ‘Het is heel leuk om deze taken met z’n allen uit te voeren’, vertelt Roelf van Boven. Hij is druk bezig met het belijnen van het hoofdveld. ‘Hierna zijn de jeugdvelden aan de beurt. Het is een flinke klus, maar ik doe het met alle liefde. Aan het eind van de ochtend heb je vier a vijf kilometer gelopen. Heb ik m’n stappen voor deze dag ook weer gehaald.’

De tribune wordt onder handen genomen © RTV Noord

Aan vrijwilligers geen gebrek

Veel clubs hebben tegenwoordig moeite om genoeg vrijwilligers te vinden. Hoe komt het dat Musselkanaal daar geen moeite mee lijkt te hebben?

‘We hebben veel oud-spelers die hier in het dorp wonen en allemaal een groot hart hebben voor de vereniging’, zegt Tieben. ‘Daarnaast zorgen we ervoor dat het ook heel gezellig is. Dus een stukje taart bij de koffie en een lekker borreltje als het werk gedaan is.’ Van Boven sluit zich daar bij aan. ‘Ik verheug me er elke weer weer op om aan de slag te gaan.’

Volgens Tieben is er geen enkel sportcomplex in de wijde omgeving van de kanaalstreek dat er zo spik en span bij ligt als die van Musselkanaal. ‘We krijgen dat ook vaak van tegenstanders te horen. Dat is fijn, want daar doen wij het natuurlijk voor.’

Al 71 jaar lid

Jos Buurman is 85. Hij is de oudste vrijwilliger die er vandaag rondloopt op het complex. Buurman is druk bezig met het vegen van het terras voor de kantine. ‘Ik ben al 71 jaar lid van VV Musselkanaal. wil graag onder de mensen blijven, daarom ben ik nog steeds actief als vrijwilliger. Toen ik zestig was ben ik begonnen met vrijwilligerswerk, toen waren we maar met z’n drieën. Nu zijn we met twintig man… Dat is best bijzonder.’

Het liefst gaat Buurman nog jarenlang door als vrijwilliger. ‘Zo lang als mijn lichaam het toelaat zal ik me inzetten voor de club. Ik hoop dat ik nog wel een paar jaar kan helpen, al is het alleen maar voor de gezelligheid.’

Klaar voor de drukke zaterdag

Om even voor twaalf uur zit het werk er op. Het sportcomplex is weer helemaal klaar voor een drukke zaterdag, want dan wordt er weer volop gevoetbald. De mannen van de groenploeg melden zich in de kantine voor een meer dan verdiend drankje. ‘Proost, op VV Musselkanaal.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal