Direct naar de inhoud.

Panaromapanelen van Ubbo Emmius naar SHC

  • door:
  • op:
De panoramapanelen worden overgedragen © Hemmo Kuiper/RTV1

STADSKANAAL – Afgelopen dinsdag ontving het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal een bijzondere aanwinst. Scholengemeenschap Ubbo Emmius droeg het eigendom van twee panoramaschilderijen over aan het museum.

De twee panorama’s zijn geschilderd door kunstenaar annex tekenleraar Karl van Beekum, daarbij geassisteerd door leerlingen. Ze stellen de Hoofdstraat in Stadskanaal voor, gezien vanuit de Stationslaan vlak voor de Eurobrug.  Het eerste panorama is geschilderd in 1961, vlak voor de afbraak van het oude gemeentehuis en nog zonder de later aangelegde Europalaan. Het tweede panorama toont de situatie ruim 10 jaar later, in 1973. Elk panorama bestaat uit 5 panelen.

De schilderijen hingen jarenlang in het lokaal waar Van Beekum lesgaf, maar zijn vervolgens in de opslag beland. Het Streekhistorisch Centrum toonde de werken tijdens een overzichtsexpositie van Van Beekum in 2013, maar ook daarna werden de panelen weer opgeborgen op school. Vanwege het afgebeelde onderwerp zijn de werken belangrijke tijdsdocumenten. Het Knoalster museum is blij dat ze nu voor de toekomst kunnen worden behouden. De panelen zijn inmiddels overgebracht van de school naar de toekomstige werkruimte van het SHC op de eerste etage van de Bibliotheek in Stadskanaal.

Oproep

De panelen hebben na al die jaren wel een opknapbeurt nodig. Dat wordt nu geïnventariseerd. Tevens doet het Streekhistorisch Centrum een oproep: Wie heeft als leerling meegewerkt aan het schilderen van deze panelen en wil daar meer over vertellen? Je kunt je melden via info@streekhistorischcentrrum.nl of 0599-612649 (Helen Kämink)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal