Direct naar de inhoud.

Stemlokalen worden ingericht voor verkiezingen

  • door:
  • op:
Voorzitter Jos Kraan controleert ‘zijn’ stembureau © Rutger Breider/RTV1

REGIO – Met nog een aantal uren te gaan totdat de eerste stemmen binnen zijn, werden vanmiddag de stemlokalen ingericht. Zo moeten stemlokalen aan bepaalde eisen voldoen. Alles wordt door de medewerkers van de verschillende gemeenten nauwkeurig overwogen.

Jos Kraan nam ook een kijkje op ‘zijn’ stemlokaal. Hij is voorzitter van de stemlocatie in VanBeresteyn in Veendam. ‘De voorzitter zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid, dat alles ’s ochtends aanwezig is, de stembiljetten er zijn en de bemanning van het stembureau.’

Kraan moet er woensdagochtend al vroeg uit. Om half zeven wordt hij op het gemeentehuis verwacht. Daar haalt hij de spullen op die nodig zijn voor de verkiezingsdag. ‘Ik haal op het gemeentehuis onder andere het ROS op, het register ongeldig stemgedrag. Om zeven uur komen de stembureauleden en leg ik alles uit aan hen en een half uur later gaat de deur open.

Tekst gaat verder onder video

‘Ik verwacht dat het erg druk wordt tijdens het stemmen’, vervolgt de voorzitter. ‘Het zijn hele belangrijke verkiezingen. Als ik een beetje de peilingen en debatten volg, dan kan het nog wel eens heel spannend worden.’ Ook denkt Kraan dat veel mensen het stemlokaal binnen gaan komen met onwetendheid over wie waar op moet stemmen.

Hoe de dag eindigt voor Kraan weet hij nog niet. ‘Morgenavond om 21.00 uur sluit ik het stembureau. Daarna gaan we met elkaar de stemmen tellen. De vorige keer waren we klaar om half drie ’s nachts. Dit jaar hebben we dat alle stembussen van alle stembureau’s in VanBeresteyn worden geteld. Ik heb geen idee, maar mijn vrouw weet dat het laat gaat worden.’

Kraan hoopt dat zij dan ook klaar zal gaan zitten met een borreltje.

Nieuw-Buinen

Ook in Nieuw-Buinen werden de stembureau’s klaargezet. Op de locatie van de PKN kerk was de precieze locatie in het pand nog niet gelijk duidelijk. Normaal gesproken werd het stemlokaal in bijzaal Het Tussendiep gezet, maar door verbouwingen, lukt dat dit jaar niet. Uiteindelijk is daar besloten om het stembureau in de kerk neer te zetten.

Het stembureau in Nieuw-Buinen komt toch in de kerkzaal te staan © Rutger Breider/RTV1



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal