Direct naar de inhoud.

Wat kiest de Veenkoloniën? Zwevende gemeente en rechtse stemmers

  • door:
  • op:

Regio – Aankomende woensdag mag Nederland weer naar het stembureau. Een spannend jaar met een aantal nieuwe partijen, partijen die in de peilingen veel lager staan dan voorgaande jaren en partijen die zijn gefuseerd. Maar wat gaan inwoners van Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn kiezen?

Stadskanaal

Uit cijfers van de Kiesraad blijkt dat de inwoners van de gemeente Stadskanaal de grootste zwevende kiezer van het land zijn. De afgelopen zes verkiezingen (Tweede Kamer of Provinciale Staten) heeft elke keer een andere uitslag gekend in de Knoalster gemeente.Naast Stadskanaal stemmen ook de inwoners van de gemeente Rotterdam, Almelo en Zutphen elke verkiezing anders.

VerkiezingenGrootste partij
PS2023BBB
TK2021PVV
PS2019CU
TK2017CDA
PS2015SP
TK2012PvdA
Zo stemde de gemeente Stadskanaal tijdens de afgelopen verkiezingen

Veendam

Uit cijfers van de Kiesraad blijkt dat de gemeente Veendam in de afgelopen verkiezingen tijdens 5 van de 6 verkiezingen op een andere partij gestemd als de verkiezing daarvoor. Opvallend is dat er een duidelijke verschuiving is van linkse partijen als PvdA en SP richting de partijen aan de rechter kant (VVD, BBB). Dat blijkt uit cijfers van de Kiesraad op hun website.

VerkiezingenGrootste partij
PS2023BBB
TK2021VVD
PS2019Groninger Belang
TK2017SP
PS2015SP
TK2012PvdA
Zo stemde de gemeente Veendam tijdens de afgelopen verkiezingen

Borger-Odoorn

Uit cijfers van de Kiesraad blijkt dat de gemeente Borger-Odoorn in de afgelopen verkiezingen tijdens de laatste verkiezingen voor het eerst afwijkt van de afgelopen jaren. De BBB werd toen het grootste. De jaren ervoor was het stuivertje wisselen tussen de VVD en de PvdA.

VerkiezingenGrootste partij
PS2023BBB
TK2021VVD
PS2019PvdA
TK2017VVD
PS2015PvdA
TK2012PvdA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-