Direct naar de inhoud.

Hoge cijfers autodiefstal in de Veenkoloniën

 • door:
 • op:
Er is een stijging van het aantal autoinbraken © Pixabay

REGIO – Van januari tot en met oktober 2023 is in de provincie Groningen 754 keer ingebroken in auto’s. Dit is een stijging van ruim 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In geen enkele provincie nam het aantal auto-inbraken zo sterk toe. In Drenthe is er al minstens 533 keer ingebroken in auto’s. Dit is een flinke stijging van 10,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  

Boeven sloegen vaker toe in deze gemeenten

In de provincie Groningen wordt er dit jaar veel vaker ingebroken in auto’s dan in 2022. Het gaat om een toename van 176 inbraken. Wel zijn er grote lokale verschillen. De gemeenten met de sterkste stijging zijn:

 1. Groningen (stad): toename van 149 auto-inbraken
 2. Westerwolde: toename van 28 auto-inbraken
 3. Oldambt: toename van 17 auto-inbraken
 4. Veendam: toename van 6 auto-inbraken
 5. Stadskanaal en Het Hogeland: beide een toename van 3 auto-inbraken

Het aantal Drentse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 52 inbraken. Wel zijn er grote lokale verschillen en de grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

 1. Assen: toename van 93 auto-inbraken
 2. Coevorden: toename van 22 auto-inbraken
 3. Borger-Odoorn: toename van 15 auto-inbraken
 4. Aa en Hunze: toename van 7 auto-inbraken
 5. Westerwolde: toename van 3 auto-inbraken


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal