Direct naar de inhoud.

Tafeltennisvereniging DBC hoopt weer competitie te kunnen spelen

  • door:
  • op:
Tafeltennisvereniging DBC in Drouwen | Foto: Mart Andries RTV1

BORGER-ODOORN – De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) ziet een landelijke stijging in het aantal tafeltennisleden na Corona. Ook bij Tafeltennisvereniging DBC in Drouwen vindt er een stijging van het aantal leden plaats. Zo is de vereniging uit Drouwen van 9 leden tijdens Coronaperiode naar 21 leden na Corona gegaan. De tafeltennisvereniging hoopt dat ze in de toekomst weer competitie te kunnen gaan spelen. Ook Tafeltennisvereniging Tornado ’65 uit Valthe en Tafeltennisvereniging TIG uit Drouwenerveen hebben op dit moment een ledengroei. Ook andere sportverenigingen in de gemeente Borger-Odoorn hebben te maken met een ledengroei, zoals tennis, padel en voetbal.

Tafeltennisvereniging DBC in Drouwen
Tafeltennisvereniging Drouwen Bronneger Combinatie (ttv DBC) is op 28 november 1971 opgericht en maakt sindsdien gebruik van de gymzaal bij het dorpshuis in Drouwen, in de gemeente Borger-Odoorn. Volgens voorzitter Tieme Hadders had de tafeltennisvereniging tijdens in de Coronaperiode nog maar 9 leden en op dit moment heeft de tafeltennisvereniging 21 leden.

“We spelen op dit moment geen competitie”
Door Corona werd het voor de tafeltennisvereniging uit Drouwen onmogelijk om nog competitie te kunnen spelen. “Er was een dusdanige leegloop van het aantal leden en dat we in feite nog maar één team over hadden”, zegt Hadders.

Voorzitter Tieme Hadders van Tafeltennisvereniging legt wat de oorzaak is van de ledengroei.

Stijging aantal leden
Bij Tafeltennisvereniging DBC in Drouwen vindt er een stijging van het aantal leden plaats. Zo is de vereniging uit Drouwen van 9 leden tijdens Coronaperiode naar 21 leden na Corona gegaan. “We hebben niet eens actief leden geworven”, zegt Hadders. De voorzitter van de vereniging denkt dat het komt door mond-tot-mond reclame en toen het weer mogelijk was om kunnen sporten, mensen weer wat wilden gaan doen. Ook Tafeltennisvereniging Tornado ’65 uit Valthe en Tafeltennisvereniging TIG uit Drouwenerveen hebben op dit moment een groei van het aantal leden.

Dalende trend sinds de jaren 80
De NTTB kent als sinds de jaren 80 een dalende trend in ledencijfers. Volgens de NTTB hebben diverse factoren hebben daar een rol in gespeeld. “Met name de opkomst van veel nieuwe sporten (inmiddels ruim 70 sportbonden aangesloten bij NOC*NSF, véél meer dan vroeger), de doorontwikkeling van andere sporten, commerciële belangen bij enkele sportbonden en de uitzendrechten (TV tijd) en enkele maatschappelijke trends zijn factoren geweest”, schrijft de NTTB aan RTV1.

Corona
Toch heeft de NTTB deze dalende lijn eind 2018 / begin 2019 een halt toegeroepen. En sterker nog, eind 2019/begin 2020 is de lijn omhoog zelfs ingezet. Totdat Corona om de hoek kwam kijken. “Vrijwel de volledige sportsector heeft hier een flinke deuk opgelopen. Ook de tafeltennissport. Maar het goede nieuws is dat vorig jaar in 9 maanden tijd (april-december) dat bijna volledig hersteld is. Dankzij de tomeloze inzet van alle verenigingen. En nog meer goed nieuws: de stijgende lijn in ledenontwikkeling zet zich dit jaar door. De groei zit hem zowel in de jeugd als in de senioren. Waarbij de senioren net iets harder groeit”, aldus de NTTB.

OldStars tafeltennisprogramma
Volgens de NTTB dragen onder andere hun OldStars tafeltennisprogramma in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds positioneren tafeltennis als een laagdrempelige en toegankelijke sport, de vele activiteiten op het gebied van jeugdsport en het (professioneel) begeleiden van verenigingen in hun ontwikkeling bij aan deze groei.

Regio Noord
Regio Noord is volgens de NTTB altijd al een regio geweest met de minste tafeltennisverenigingen en tevens de minste leden (samen met Limburg). “Toch heeft deze regio een groei doorgemaakt. Zeker op het gebied van ouderen. In verhouding zijn veel verenigingen in het noorden gestart met het OldStars programma. En dat heeft hen geen windeieren gelegd. Compleet nieuwe trainingsgroepen zijn hierdoor ontstaan, nieuwe leden dus en nieuw elan binnen de club. En nieuw potentieel voor vrijwilligers”, vertelt een woordvoerder van de NTTB.

Doelgroepen
De NTTB juicht dit als bond toe, en stimuleren dit ook, als verenigingen heel bewust nadenken op welke doelgroepen zij zich willen richten. “Zeker in het noorden en in de kleinere dorpen en steden waar minder jeugd aanwezig is, is de keuze om tafeltennis aan te bieden aan andere doelgroepen heel verstandig. Tafeltennis kan je immers beoefenen tot op zeer hoge leeftijd. Het draagt absoluut bij aan de vitaliteit”, aldus een woordvoerder van de NTTB.

Andere sporten
Combicoach Esther Kuilman van de gemeente Borger-Odoorn ziet dat er andere sporten in de gemeente Borger-Odoorn zijn, die een ledengroei door hebben gemaakt. “Tennis maakt een enorme groei door de ontwikkeling van padel. Je ziet ook sommige sporten, zoals voetbalverenigingen beginnen met een vrouwentak in onze gemeente. Maar ook kleine tafeltennisverenigingen, die toch een hart hebben in het dorp rtelt Esther Kuilman, combicoach van de gemeente Borger-Odoorn.

Wie interesse heeft om een keer te komen kijken of een balletje te slaan is van harte welkom bij de tafeltennisvereniging in Drouwen. Ook hoopt de tafeltennisvereniging uit Drouwen dat ze in de toekomst weer competitie te kunnen gaan spelen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal