Direct naar de inhoud.

Gemeente Stadskanaal kleurt oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

  • door:
  • op:
Theater Geert Teis kleurt oranje © Harrie Schutte/RTV1

STADSKANAAL – Geweld tegen vrouwenhaat moet bespreekbaar worden. Dat is wat de gemeenten Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn vinden. Alle drie de gemeenten doen daarom mee met het project Orange the World. Een wereldwijd inititiatief die het geweld bespreekbaar wilt maken.

“Orange the World bestaat al sinds 2015 en is sinds 2018 ook in onze gemeente geland. Wij zijn vanaf 2020 actief aangehaakt,” legt wethouder Jur Mellies uit in het RTV1 programma 1 op Vrijdag. Hij benadrukt dat de campagne zestien dagen duurt, van 25 november tot 10 december, met als hoogtepunt de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. Mellies: “Het is essentieel om aandacht te vragen voor dit probleem, omdat helaas ook in onze regio nog steeds te veel vrouwen en meisjes slachtoffer zijn van geweld.”

Concrete acties

Een opvallend aspect van Orange the World in Stadskanaal is het verlichten van vier prominente gebouwen in de gemeente in de kleur oranje. Dit symboliseert de betrokkenheid en solidariteit met slachtoffers van gendergerelateerd geweld. “Door deze gebouwen oranje te verlichten, willen we een krachtig signaal afgeven en laten zien dat we ons als gemeenschap verzetten tegen geweld tegen vrouwen,” voegt Mellies toe.

Naast de fysieke verlichting worden ook sociale media van de gemeente ingezet om bewustwording te vergroten. De gemeente zal interviews afnemen en delen via de website en sociale media, waarbij verschillende perspectieven aan bod komen. “We willen via social media de nodige aandacht schenken en mensen interviewen die we via onze website en social media aan het woord laten.”

Aandacht voor oorzaken

De Knoalster wethouder benadrukt de ernst van gendergerelateerd geweld, met statistieken die aantonen dat één op de vier vrouwen in Nederland met dergelijk geweld te maken krijgt. De wethouder wijst op sociaaleconomische factoren als mogelijke oorzaken en benadrukt dat het bestrijden van dit probleem een continue inspanning vereist. “We moeten niet alleen aandacht schenken aan dit probleem tijdens Orange the World, maar het hele jaar door. Daarom hebben we sinds kort een kernteam inclusie van mensen uit verschillende geledingen dat daar constant aandacht voor heeft.”

De gebouwen die in de gemeente Stadskanaal belicht worden zijn de Rode Loper, Theater Geert Teis, Streek Historisch Centrum en het podium op het Willem Diemerplein in Musselkanaal.

In de gemeente Veendam wordt het gemeentehuis oranje verlicht.

De gemeente Borger-Odoorn heeft niet kenbaar gemaakt welke gebouwen zij dit jaar oranje belichten. Vorig jaar was dit onder andere het grootste hunebed van Nederland.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal