Direct naar de inhoud.

Kat Milo uit Veendam duikt op in Oostenrijk

  • door:
  • op:
Milo neemt het er van in zijn mandje © Eigen foto

VEENDAM – Dat katten een eigenzinnig leven kunnen leiden, is algemeen bekend. En dat katten avontuurlijke beestjes zijn is ook geen verrassing. Toch staan de eigenaren van kat Milo uit Veendam voor een groot raadsel: na een vermissing van drie dagen is het dier 850 kilometer verderop opgedoken in Oostenrijk. De vraag is wel of Milo het avontuur gaat overleven.

Vrijdagochtend om 7.15 uur zag de eigenaar van Milo het diertje voor het laatst. De driejarige cypers zat onder de carport, een plekje waar hij wel vaker zit. Maar wat er daarna met Milo is gebeurd, is een groot raadsel.

‘Ik werd gebeld door een vreemd telefoonnummer’

Eigenaresse Marlijn merkte in de loop van de dag dat er iets mis was. ‘Normaal komt Milo regelmatig even naar huis voor wat aandacht, wat eten en om een dutje te doen. Maar nu zagen we hem de hele dag niet.’ Vrienden zeiden dat Marlijn zich geen zorgen hoefde te maken: ‘Katten zijn behoorlijk zelfstandig, die redden zich wel. Maar toch voelde het niet goed.’ Haar gevoel bleek terecht, want Milo kwam ’s avonds niet opdagen. Ook de dagen er na liet de jonge avonturier zich niet zien. 

Reden voor Marlijn om een berichtje op Facebook te plaatsen. ‘Ik heb er een paar foto’s bijgezet en hoopte dat iemand hem had gezien. Maar de gouden tip zat er niet bij.’ Uiteindelijk gaat maandagmiddag dan toch de telefoon: ‘Ik zag een vreemd telefoonnummer en dacht, die laat ik maar even gaan.’ De beller sprak vervolgens de voicemail in, waarna Marlijn een grote verrassing stond te wachten: Milo was gevonden! Maar niet waar ze had verwacht.

‘Ich habe deine Katze gefunden’

Op de voicemail stond dokter Härting van de dierenartsenpraktijk in Reutte, Oostenrijk. Milo was zondagavond gevonden door een voorbijganger en meer dood dan levend bij de dierenarts gebracht. ‘Waarschijnlijk is hij aangereden door een auto. Het is nog maar de vraag of hij het overleeft.’ Milo is door de dierenarts geopereerd en is er slecht aan toe. ‘Het liefst zou ik nu in de auto stappen en naar hem toe rijden, maar dat lukt even niet.’ aldus Marlijn. Haar man gaat kijken of hij Oostenrijk kan afreizen.

Milo werd zwaargewond bij de dierenarts gebracht © Eigen foto

Marlijn is hoe dan ook blij dat Milo is teruggevonden. Ook als hij het avontuur niet mocht overleven, wil ze hem graag terughalen naar Veendam. ‘Hoe dat moet weet ik allemaal nog niet, eerst maar even afwachten hoe het verder met hem gaat.’ 

Geluk bij een ongeluk

Dat Dr. Härting Marlijn wist te vinden, was overigens nog een klein wonder. Milo was weliswaar gechipt, maar de chip was door een misverstand niet op naam gezet. ‘Ik dacht dat zoiets automatisch ging, maar nee dus. Dat hebben we dus alsnog gedaan en toen konden ze ons vinden’, blikt Marlijn terug. In het bericht dat de dierenartspraktijk op Facebook plaatste is dat ook terug te lezen: ‘Gechipt aber nicht registriert’. Als Marlijn de registratie niet alsnog had geregeld, is het maar de vraag of ze Milo ooit had teruggezien.

Milo in de lappenmand in Oostenrijk © Eigen foto

De komende dagen zal moeten blijken of Milo de buitenlandreis gaat overleven. Marlijn: ‘De dierenarts heeft laten weten dat hij aan de beterende hand is. Hij zal hoe dan ook nog zo’n drie dagen bij de dierenarts moeten blijven.’ Ondertussen is het voor Marlijn een groot raadsel hoe hij überhaupt in Oostenrijk terecht is gekomen: ‘Reutte ligt ruim 850 kilometer bij Veendam vandaan. Een autorit van zo’n negen uur. Misschien is hij meegereden met een vrachtwagen of zoiets. Er staat hier soms ook wel eens een touringcar, dat zou ook kunnen. We weten het gewoon niet.’

Marlijn roept dierenbezitters op hun huisdieren altijd te laten chippen. ‘En let er dan ook op dat de chip staat geregistreerd. Anders heb je er nog niets aan.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal