Direct naar de inhoud.

Nieuw-Buinen opnieuw kandidaat voor eerste marathon op natuurijs

  • door:
  • op:
Het ijs op de ijsbaan van Nieuw-Buinen was vorig jaar net niet dik genoeg om de eerste marathon te organiseren © Jelmer Wijnstra/RTV1

NIEUW-BUINEN – Met de winterse temperaturen van afgelopen week, stroomt het hart van schaatsliefhebbers over. Wanneer is er een mogelijkheid tot schaatsen op natuurijs? Ook de vrijwilligers van de ijsbaan in Nieuw-Buinen wachten met smart op het echte vriezen. Een ding is zeker. Ook dit jaar doen zij mee om de eerste marathon op natuurijs te organiseren.

Dat Nieuw-Buinen zich kandidaat stelt, is te lezen op de website van de KNSB.  Zeven locaties maken kans op de eerste marathon op natuurijs met een nieuwkomer die zijn pijlen al richt op het einde van deze week.

De debutant van het stel is Winterswijk. Daar werd de afgelopen jaren geïnvesteerd in materiaal om zo snel mogelijk een ijsvloer neer te kunnen leggen. “Een combinatie van wetenschap en gezond boerenverstand”, noemde voorzitter Auke Spijkstra van de lokale ijsclub het destijds op de site schaatsen.nl. Het zorgde ervoor dat Winterswijk vorig jaar de primeur had van natuurijs in april. 

Dit jaar doet ook Nieuw-Amsterdam/Veenoord weer mee. Zij waren vorig jaar afwezig in de strijd om de eerste marathon. Wel zijn zij nog steeds topscorer als het gaat om de primeur van de marathon. Maar liefst zestien keer werd er in het Drentse dorp als eerste een marathon op natuurijs geschaatst.

Nieuw-Buinen doet sinds een aantal jaren mee in de strijd om de eerste marathon op natuurijs, maar het is nog nooit gelukt om deze daadwerkelijk in het Veenkoloniale dorp te organiseren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal