Direct naar de inhoud.

Initiatiefnemers streven naar realisatie woonhof in Stadskanaal

  • door:
  • op:
Een voorbeeld van een woonhof © Knarrenhof

STADSKANAAL – Wat begon als een persoonlijke ambitie groeide al snel uit tot een groep betrokken individuen die samen streven naar de realisatie van een uniek woonhof. Dat was de start van het idee Woonhof in Stadskanaal. Als sinds 2020 zijn de initiatiefnemers al bezig met het project en afgelopen week hebben zij een brief gestuurd naar de gemeenteraad.

Roelof Plieger benadrukt dat het niet slechts zijn persoonlijke initiatief is, maar eerder een gezamenlijke inspanning van een initiatiefgroep. Dat zegt hij in de uitzending van de RTV1 talkshow 1 op Vrijdag. De groep werd gevormd in 2020 en, hoewel een van de leden het project verliet, zetten ze vastberaden hun streven voort. Plieger legt uit: “Het is een initiatiefgroep die in 2020 is gevormd, en hoewel een van de leden ons heeft verlaten, zetten we ons gezamenlijk in voor dit project.”

Bekijk het hele interview met Roelof Ploeger in de uitzending van 1 op Vrijdag

Het idee

De term “knarrenhof” komt ter sprake, en Plieger legt uit dat het een bijzondere woonvorm is die zowel jong als oud aanspreekt. Hoewel het deels gericht is op ouderen, erkent hij de diversiteit die de woonvorm kan aantrekken. “Het is een woonvorm waar zowel jong als oud zich thuis zou moeten voelen. Het woord ‘knarrenhof’ is niet ongepast, gezien de nadruk op onderlinge verbondenheid.”

Het project is in 2020 gestart, maar er is nog weinig progressie te zien in het project. Plieger wijst op een aanvankelijk soepel verloop, maar in 2021 stuitte de groep op obstakels bij het bepalen van de grondprijs door de gemeente. Dit vertraagde het proces aanzienlijk en leidde tot onzekerheid over de voortgang.

De initiatiefnemers hebben Stichting Knarrenhof benaderd om hen te ondersteunen bij de realisatie van het woonhof. Hoewel wooncoöperator Lefier aanvankelijk betrokken was, stapte deze later uit het proces. Plieger legt uit dat Lefier bezwaren had met betrekking tot een vergelijkbaar project in Emmen en koos voor een eenduidig beleid.

Hoe ziet een knarrenhof eruit

Plieger beschrijft het beoogde knarrenhof als een gemeenschap waar bewoners niet alleen hun privéruimte hebben, maar ook deelnemen aan sociale activiteiten. Een gemeenschapsruimte zou dienen als ontmoetingsplek, niet alleen voor bewoners maar ook voor de bredere gemeenschap eromheen.

Brief aan gemeenteraad

In een brief aan de gemeenteraad vraagt de initiatiefgroep om een spoedige voortgang van het project, met duidelijke tijdslimieten en een heldere procesinrichting. Ze willen het proces gestroomlijnd zien en vragen om concrete stappen om het woonhof te realiseren.

Hoewel het geduld van geïnteresseerden op de proef wordt gesteld, hoopt Plieger dat het woonhof in 2026 gerealiseerd kan worden. Hij wijst erop dat meer dan 180 mensen interesse hebben getoond, wat de noodzaak van dergelijke initiatieven op de lokale woningmarkt benadrukt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal