Direct naar de inhoud.

PvdA wil kerncentrale in Borger-Odoorn voorkomen: ‘Laat de provincie maar een deurtje verder kijken

  • door:
  • op:
Peter Zwiers (PvdA) tijdens de overhandiging van het coalitieakkoord aan burgemeester Jan Seton. | Foto: Jelmer Wijnstra/ RTV1

EXLOO – Wind-, zonne- en straks ook kernenergie in Borger-Odoorn. Als het aan de PvdA ligt gaat dat niet gebeuren. Raadslid Peter Zwiers diende daarom donderdagavond een motie in om een kleine kerncentrale in Borger-Odoorn ten allen tijde te voorkomen.

Dat Zwiers het thema nu bespreekbaar maakt was niet voor niks. Twee weken geleden gaf de provincie Drenthe aan onderzoek te willen doen naar de komst van een kleine kerncentrale, ook wel een small modular reactor (SMR) genoemd. De provincie wil daarbij profiteren van gelden die vrijkomen voor onderzoek door het Rijk. In totaal gaat het om tien miljoen euro en Drenthe wil daar een deel van.

Partijen staan open voor onderzoek

Veel partijen vonden de motie van de PvdA wel erg vroeg. ‘Als elke gemeente in het toekomst haar eigen energie moet verzorgen is het voorbarig om nu al een kerncentrale uit te sluiten,’ zo zei Albertus Steenbergen van de VVD. Fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn liet weten dat haar partij in haar verkiezingsprogramma juist open staat voor kernenergie. ‘We zeggen niet morgen direct plaatsen, maar we staan wel open voor onderzoek.’

Ook wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) had diezelfde mening. ‘Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn kunnen we het ons niet permitteren om van tevoren technieken uit te sluiten. Ik pleit hier helemaal niet voor kernenergie, maar wil alleen maar zeggen laten we het onderzoek afwachten.’

Trechter

Dat de motie aan de vroege kant was zag Zwiers zelf ook wel. ‘Maar als je mij vijftien jaar geleden dezelfde vraag had gesteld, maar dan over het onderwerp windparken, had ik ook niet verwacht dat die er nu zouden staan. Ik wil voorkomen dat we in een zelfde trechter terecht komen. Laat de provincie nu eerst maar een deurtje verder kijken dan kunnen we altijd de deur nog openzetten.’

Uiteindelijk werd er nog geen besluit genomen. De PvdA kreeg de steun van zowel GroenLinks als Gemeentebelangen. Normaliter was dat genoeg geweest voor een meerderheid, maar door enkele afwezigen bleef de stemming nu steken op negen-negen. Het stuk zal daardoor bij een eerstvolgende vergadering weer op de agenda staan.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal