Direct naar de inhoud.

Onstwedder Gaarv’n bakt traditionele broden en spekdikken

  • door:
  • op:
onstwedder gaarvn brood
Broden van de Onstwedde Gaarvn © Ariënne Dozeman / RTV1

ONSTWEDDE – De decembermaand is begonnen en dat betekent voor de vrijwilligers van de Onstwedder Gaarv’n een drukke maand. Als traditie zullen zij deze maand weer broden gaan bakken, maar ook spekdikken.

Volders legt in de RTV1 talkshow 1 op Vrijdag uit: “We hebben zo’n 24 oude ambachten die we kunnen demonstreren, zoals mandenvlechten, spinnen, weven, kantklossen, glas-in-lood maken, smeden en meer. We trekken met deze ambachten het land in om mensen kennis te laten maken met ons cultureel erfgoed.”

Bekijk hier het interview met Wessel Volders in 1 op Vrijdag

Een opvallend aspect van de Onstwedder Gaarv’n is de betrokkenheid van vrijwilligers. Volders benadrukt dat veel gepensioneerden zich bij de organisatie voegen en enthousiast deelnemen aan demonstraties en cursussen. Nieuwe vrijwilligers worden aangemoedigd om deel te nemen en kunnen zelfs cursussen volgen om specifieke ambachten te leren.

Het behouden van tradities is een centraal thema voor de Onstwedder Gaarv’n. Jaarlijkse hoogtepunten zijn onder andere het bakken van brood en spekdikken. Volders deelt: “We hebben net de bestellingen voor onze ambachtelijke broden geopend, die op 21 december worden afgeleverd. Daarna starten we met de bestellingen voor spekdikken, die op 30 december worden bezorgd.”

Volders benadrukt de grote vraag naar hun producten en activiteiten, waarbij lokale inwoners uit plaatsen als Onstwedde, Odoorn, Veendam en Stadskanaal betrokken zijn. De bestellingen kunnen via de website worden geplaatst, met een handig bestelformulier voor broden en spekdikken.

“We hebben het hele jaar door acties en proberen onze ambachten levend te houden. Ook streven we ernaar om lokale evenementen zoals het oogstfeest te ondersteunen,” voegt Volders toe.

Bekijk in onderstaande reportage het proces van het broodbakken-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal