Direct naar de inhoud.

Witec Stadskanaal levert supertalent Mika Dolfing voor Skills The Finals

  • door:
  • op:
Mika Dolfing, werkzaam bij Witec bereidt zich voor op de kwalificatie van Skills The Finals

STADSKANAAL – Mika Dolfing, BBL-leerling bij Witec Stadskanaal doet dit schooljaar mee aan de kwalificatie CNC Frezer van Skills The Finals van WorldSkills Netherlands op 4 december bij CRAFT Eduction in Deurne. Hij volgt op dit moment de BBL-opleiding Verspaning-niveau 3 bij het Drenthe College aan de Anna Paulownalaan 1 in Emmen. “Als hij de kwalificatie haalt in Deurne en hij zit bij de eerste 8 van de 11 scholen, dan mag in maart naar Skills the Finals in de Brabanthallen in Den Bosch”, vertelt Wibo Wester, opleidingscoordinator van Witec.

Skills The Finals
Skills The Finals is een beroepenevenement waar je beroepen kunt zien, doen en ervaren, en je kunt deelnemen aan 60 vakwedstrijden. Skills The Finals staat in het teken van beroepen, talentontwikkeling, passie en arbeidsmarktkansen. Skills The Finals wordt opgedeeld in vmbo- en mbo-leerlingen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement, schrijft de organisatie op hun website.

Skills Heroes
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. Jaarlijks worden er in ongeveer 50 vakrichtingen wedstrijden georganiseerd. CNC Frezen is daar één van. Eerst tijdens een vakwedstrijd op jouw school, de voorronde. Daarin plaats je je misschien wel voor de kwalificatiewedstrijden. Hier neem je het op tegen studenten van andere scholen. De winnaars van de kwalificatiewedstrijden plaatsen zich voor de finale tijdens Skills The Finals. “Hier kun je de beste van Nederland in jouw vakgebied worden. Als winnaar kun je mogelijk zelfs meedoen aan internationale vakwedstrijden”, vertelt de organisatie.

BBL-leerling Verspaning bij Witec doet mee Skills The Finals

Verspanen
Verspanen is het bewerken van materiaal waarbij je kleine stukjes van het originele materiaal verwijdert totdat je het gewenste resultaat overhoudt. Dat kan handmatig of met machines. Dat verwijderen van het overtollig materiaal doe je door boren, zagen, draaien, frezen, slijpen of laseren. Het verwijderd materiaal noemt men spanen.

De wedstrijdopdrachten
De organisatie zegt dat de wedstrijdopdrachten verschillen per jaar. “Enerzijds spelen deze in op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied.  Anderzijds doen deze een beroep op zowel de vakkennis, vakvaardigheden als vakoverstijgende vaardigheden (21ste-eeuwse vaardigheden) van de deelnemer.

Volgens opleidingscoordinator Wibo Wester van Witec gaan de deelnemers van de wedstrijd CNC Frezer zich buigen over verschillende werktekeningen en gaan aan de slag met het programmeren, instellen en frezen van diverse producten. “Van de deelnemers wordt verwacht dat zij bekend zijn met Mastercam om 3D-modellen aan te passen en om 3-assige freeswerkstukken te programmeren. Vaardig zijn in de algemene freesbewerkingen zoals vlak-, contour- en draadfrezen, vormt de basis voor deze wedstrijd”, vertelt Wester aan RTV1.

“We willen hem de nummer 1 van Nederland te maken”
Volgens Wester lag het initiatief bij het Drenthe College om mee te gaan doen aan de kwalificatiewedstrijd Skills The Finals. “Wij hebben leerlingen die de BBL-opleiding Verspaning-niveau 3 volgen aan het Drenthe College aan de Anna Paulownalaan 1 in Emmen. Mika Dolfing (21) is daar één van. Wij zetten er ons voor in en het Drenthe College doet er wat in om te proberen om Mika nummer 1 van Nederland te laten worden. “, aldus Wester.

De hoofdprijs
Mika Dolfing gaat voor de plek, hij twijfelt of het haalbaar is. Docent Bert Meijer van het Drenthe College is ervan overtuigd dat hij bij de eerste 8 zit. Als hij de kwalificatie haalt in Deurne en hij zit bij de eerste 8 van de 11 scholen dan mag in maart naar Skills The Finals in de Brabanthallen in Den Bosch. Als winnaar kan hij zelfs meedoen aan internationale vakwedstrijden.

Andere leerlingen
Mika Dolfing raadt ook andere leerlingen aan om mee te doen aan evenement. “Je moet er wel als leerling ervoor willen gaan. Je moet niet met je handen in je zakken mee gaan doen aan Skils The Finals. Je moet echt passie hebben voor het vak en gewoon inzet willen tonen. Het komt niet zomaar naar je toe waaien”, vertelt Dolfing.
-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal