Direct naar de inhoud.

Stadskanaal ontlast Ter Apel met noodopvang voor 200 vluchtelingen

  • door:
  • op:
Opbouw van de noodopvangtent aan de Manegelaan. | Foto: Harrie Schutte/RTV1

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal gaat vanaf donderdag tot eind januari 200 vluchtelingen uit Ter Apel opvangen in verwarmde tenten aan de Manegelaan. Stadskanaal ving van juni tot en met december vorig jaar ook al vluchtelingen op in tenten aan de Managelaan. Het gaat om vluchtelingen die niet in het aanmeldcentrum in Ter Apel terecht kunnen vanwege ruimtegebrek.

Daarmee komt de gemeente Stadskanaal tegemoet aan de vraag van het COA. Het COA, Rode Kruis en Vluchtelingenwerk gaan samen werken op de locatie. Het is de bedoeling dat mensen ’s avonds met de bus aankomen, een warme maaltijd eten en een slaapplek krijgen. Zij vertrekken vervolgens de volgende morgen terug naar Ter Apel.

‘Situatie is schrijnend’

‘We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te springen,’ zegt wethouder Ingrid Sterenborg. ‘De keuze voor tenten is in dit jaargetijde verre van ideaal. Dat realiseren we ons heel goed. Maar de situatie in Ter Apel is enorm schrijnend. Daarnaast is het nu eenmaal beter om in een verwarmde tent te slapen dan buiten op de grond. Daarom kunnen en wíllen we niet anders dan Ter Apel en de mensen om wie het gaat helpen.’

Elke gemeente moet zijn aandeel hebben

De wethouder hoopt ook dat andere gemeentes hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Maar in de praktijk is dat helaas anders.’ Dat ziet ook de gemeenteraad van Stadskanaal. ‘Hoe voorkomen we dat wij wéér in het gat springen dat andere gemeenten laten ontstaan? Dit is een gezamenlijk vraagstuk, laat elke gemeente daarin zijn aandeel nemen,’ zo laten zij in een gezamenlijk statement weten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal