Direct naar de inhoud.

Miljoen subsidie voor bouw waterstofmachine Hollandia Nieuw-Buinen

  • door:
  • op:
Het zonnepark Hollandia heeft 300.000 panelen © RTV Drenthe

NIEUW-BUINEN – Waterstofproject H2 Hollandia in Nieuw-Buinen krijgt hoogstwaarschijnlijk van de provincie Drenthe een miljoen euro subsidie voor de bouw van een elektrolyser. Hiermee kan groene waterstof gemaakt worden met stroom uit het zonnepark dat er al ligt. Deze elektrolyser kan per jaar driehonderd ton groene waterstof maken.

In het project H2 Hollandia zitten aannemer Avitec, Novar en Solarfields. Het is een van de eerste Nederlandse commerciële projecten met deze omvang die al zo ver gevorderd is in het ontwikkelproces van de elektrolyser, schrijven de initiatiefnemers.

De totale bouw van de elektrolyser en bijbehorende systemen kost 13,75 miljoen euro. Behalve de initiatiefnemers Avitec (Drenthe) en Novar (Groningen) worden ook andere noordelijke bedrijven ingevlogen bij het bouwen van de elektrolyser. In 2026 moet de ‘waterstofmaker’ draaien.

Belangrijk voor energie van Drenthe

“De tijdige beschikbaarheid van voldoende, betaalbare en groene waterstof is erg belangrijk voor het langjarige behoud en de groei van economische activiteit en werkgelegenheid in Drenthe”, zo schrijft gedeputeerde Henk Jumelet van Energie aan Provinciale Staten.

Voor het proces om groene waterstof te maken, is veel stroom nodig. Dat is afkomstig van de vloeivelden die vroeger onderdeel waren van de afvalwaterzuivering van de voormalige aardappelzetmeelfabriek Hollandia (later Avebe). Hierop is zonnepark Hollandia gebouwd. Het is één van de grootse zonneakkers van het land met 288.278 zonnepanelen. Die leveren een piekvermogen van 115,30 megawatt piek per jaar, genoeg om ruim 35.000 huishoudens tegelijkertijd van groene stoom te voorzien.

Waarom wil Drenthe vooroplopen met waterstof?

Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is het belangrijk dat Drenthe meedoet aan waterstofinitiatieven. “Drenthe is samen met de provincies Groningen en Fryslân de eerste Hydrogen Valley (groot waterstofgebied) van Europa. Wij bouwen de voortrekkersrol uit die wij als provincie hebben in de versnelling van de waterstofketen. Dit doen wij door de ontwikkeling van het waterstofsysteem te ondersteunen, projecten aan te jagen en te faciliteren waar nodig. Hierbij zet de provincie Drenthe in op de gehele waterstofketen: waterstofproductie, transport en opslag van waterstof en toepassing van waterstof in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving”, zo vertelt gedeputeerde Henk Jumelet.

Gedeputeerde Staten is van plan de 1 miljoen subsidie te geven en hoeft niet langs Provinciale Staten voor toestemming omdat het in de al ingezette waterstof-koers past. Maar vanwege de hoogte van het bedrag kunnen Provinciale Staten er ook nog wat van vinden.

Wat is een elektrolyser voor waterstof?
Elektrolyse is een chemisch proces waarbij een stof wordt gesplitst door middel van elektriciteit. Zo kan water, H2O, worden opgesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Voor het produceren van waterstof heb je een elektrolyser nodig. Doordat de energie die wordt gebruikt bij dit proces, in het geval van Nieuw-Buinen wordt dit opgewekt met zonne-energie, is er sprake van groene waterstof.

Naast groene waterstof heb je nog grijze en blauwe waterstof. Grijze waterstof wordt gemaakt met als energiebron steenkool, aardgas of aardolie. Blauwe waterstof wordt ook gemaakt met behulp van fossiele brandstoffen, maar de C02 uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen, bijvoorbeeld in een leeg gasveld. Om deze CO2 op te slaan en te transporteren is wel energie nodig.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal