Direct naar de inhoud.

Vetrekkende huisarts zorgt voor onrust in 2e Exloërmond: ‘Gezondheid in het gedrang’

  • door:
  • op:
Huisartsenpraktijk in 2e Exloërmond. | Foto: Google Streetview

2E EXLOËRMOND – Opnieuw is het onrustig in 2e Exloërmond. Dat heeft alles te maken met het naderende vertrek van huisarts Nicolette van der Ven. De bewoners werden daar afgelopen week middels een brief van op de hoogte gesteld. Inmiddels hebben zowel bewoners als de politiek in Borger-Odoorn zich ingezet voor het behoud van de huisarts.

Het vertrek van Van de Ven is niet geheel vrijwillig. Een zakelijk geschil met de huisarts in Valthermond ligt er aan ten grondslag. Beide huisartspraktijken vallen namelijk onder de maatschap Noorderdokters. Van der Ven zegt zelf niet te kunnen reageren vanwege de afhandeling van de lopende zaken, maar geeft wel aan het beste te willen voor haar patiënten. ‘Ik heb een relatie opgebouwd met mijn patiënten die ik graag had voortgezet.’

Het dorp is bang dat de gezondheid van mensen in gevaar kan komen. ‘Uit de brief die is ontvangen heb ik niet op kunnen maken of er een nieuw iemand is aangesteld. Hierdoor komt de gezondheid in het gedrang en dat moet je niet willen,’ zo vertelt Ellen Dermois van stichting Samen Kom Je Verder bij RTV Drenthe.

Petitie opgezet

Uiteindelijk zal Van de Ven haar taken op 1 januari neerleggen. Inmiddels hebben de bewoners van 2e Exloërmond samen met de lokale PvdA een petitie opgezet om de huisarts te behouden. Deze is inmiddels ruim 600 keer ondertekent. Het doel is op die manier de huisarts te behouden. ‘Het is gewoon een prachtmens. Als zij weggaat en er komt een goeie vervanger voor terug, dan is dat natuurlijk even wennen. We hopen gewoon dat we ook in januari dagelijks bij de praktijk terecht kunnen,’ aldus Dermois. Zelf noemt Van de Ven de petitie ‘hartverwarmend.’

Gemeente wil bijdrage leveren

Inmiddels heeft de PvdA vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Borger-Odoorn over het verdwijnen van de huisarts in Tweede Exloërmond. De partij heeft daar nog geen antwoorden op gekregen.

De zorgen over de huisartsen kwestie hebben op het gemeentehuis in Exloo wel de aandacht. De gemeente denk niet dat de eerstelijnszorg uit 2e Exloërmond zal verdwijnen. ‘Wel staat de bezetting onder druk. Dat vinden wij zorgelijk en daarover zijn we met de betrokkenen in gesprek. Wij zijn als gemeente bereid om een bijdrage te leveren als daar behoefte aan is,’ zo laat een woordvoerder weten.

RTV1 heeft ook geprobeerd de huisartenpraktijk in Valthermond te bereiken, maar kreeg geen gehoor.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal