Direct naar de inhoud.

Grote opkomst bij informatiebijeenkomst onderwijsvoorzieningen Maarsveld

  • door:
  • op:
De locatie aan de Brummelkant | © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL- In de Hoeksteen in Stadskanaal kwamen donderdagavond buurtbewoners in groten getale samen. De bijeenkomst had tot doel de inwoners van Maarsveld te informeren over het uitgevoerde onderzoek met betrekking tot de bouw van een nieuwe onderwijsvoorziening. Deze nieuwe voorziening komt ter vervanging van de verouderde scholen CBS De Maarsborg en OBS Meester Neuteboomschool.

In 2019 waren beide scholen al onderwerp van discussie binnen de gemeente, maar destijds kwam er geen vooruitgang vanwege financiële beperkingen en de aanhoudende coronapandemie. Na ruim drie jaar werd de kwestie weer opgepakt, zij het met enige tegenstand van buurtbewoners en diverse incidenten per locatie, zoals bijvoorbeeld de beschermde diersoort de Roek.

Locatie onderzoek

Om inzicht te krijgen in een mogelijke geschikte locatie voor het nieuwe kindcentrum, heeft ICS Adviseurs in opdracht van de gemeente Stadskanaal onderzoek gedaan naar negen verschillende locaties. Wethouder Ingrid Sterenborg gaf aan: “Het was voor de gemeente erg lastig om een beslissing te nemen, daarom wilden we alles nog een keer opnieuw wegen.”

De geselecteerde locaties omvatten het Grasveld Frankrijklaan, de voormalige Renneflat, de Vloeivelden bij Onstwedderweg, de huidige locaties van CBS De Marsborg en OBS Meester Neuteboomschool, de Manegelaan, Groenvoorziening Maarsbroek, Groenvoorziening Vijverlaan, en de locatie Brummelkant.

Kansen en knelpunten

Per locatie is door de adviseurs onderzoek gedaan naar de kansen en knelpunten. “Per locatie hebben we gekeken naar ruimtelijke criteria, maatschappelijke criteria, verkeerskundige criteria en een stuk planning’’, aldus Timon Bulten, huisvestingen adviseur bij ICS.

Volgens de onderzoekers vielen zes locaties al af, waaronder Onstwedderweg, Maarsbroek, Manegelaan, CBS Maarsborg, Vijverlaan en de Renneflat. De Frankrijlaan was een twijfelgeval vanwege de hindercirkel van de LPG-tank bij het nabijgelegen tankstation. De Neuteboomschool en Brummelkant werden beschouwd als kansrijke locaties door de onderzoekers, hoewel de bewoners hierover anders dachten.

Mening omwonende

Na de voorlichtingspresentatie konden buurtbewoners met behulp van post-its hun mening geven over de verschillende gepresenteerde locaties. Locaties aanbevolen door de adviseurs kregen kritiekpunten zoals “Na alle ophef lijkt me dit kansloos; slechter kun je niet starten” en “Nu al heel veel overlast van het verkeer bij de school en de kinderopvang.”

Aan de andere kant werd de Manegelaan beschouwd als een van de populaire locaties door bewoners. Volgens hen is het een locatie met een goede verkeersdoorloop, geen overlast voor omwonenden en voldoende ruimte.

De meningen van de buurtbewoners worden nu meegenomen in het verdere onderzoek. De gemeente hoopt begin 2024 een uitspraak te kunnen doen over de vervolgplannen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal