Direct naar de inhoud.

Buurtbus Westerwolde en Stadsbus Veendam zoeken vrijwilligers

  • door:
  • op:
Buurtbus Westerwolde | Foto: Mart Andries

REGIO – Buurtbus Westerwolde (Lijn 512) en Stadsbus Veendam (Lijn 510) zijn op zoek naar vrijwilligers. Buurtbus Westerwolde (Lijn 512) rijdt van Sellingen naar Stadskanaal en weer terug en Stadsbus Veendam (Lijn 510) rijdt van Veendam naar Wildervank en weer terug. De buurt- en stadsbus is een vorm van openbaar vervoer en worden gereden door vrijwilligers. Bij beide bussen kunnen maximaal 8 passagiers mee die volgens een vaste route en dienstregeling rijden.

Buurtbus Westerwolde
In Sellingen rijdt er al ruim 30 jaar een Buurtbus (Lijn 512) van Sellingen naar Stadskanaal en weer terug. In de buurtbus mogen maar maximaal 8 passagiers. Volgens voorzitter van Buurtbusvereniging Westerwolde Marco Bentz van den Berg rijdt de buurtbus 9 keer op een dag een vaste route en dienstregeling van maandag t/m vrijdag tussen Sellingen en Stadskanaal met vrijwilligers als chauffeurs. De kosten per rit bedragen €2,- per rit.

Marco Bentz van de Berg legt uit waarom er behoefte is aan vrijwilligers

‘Ruim 30 vrijwilligers’
Op dit moment rijden er ruim 30 vrijwilligers op de buurtbus van Sellingen naar Stadskanaal en weer terug. “Dit is precies een mooi getal, maar wij weten dat er binnenkort twee vrijwilligers 80 jaar gaan worden. Je mag als chauffeur niet ouder zijn dan 80 om op onze buurtbus te mogen rijden. Dan vallen er weer twee vrijwilligers weg binnenkort. Daar moeten we toch weer twee nieuwe vrijwilligers voor hebben. Ook zijn er wel eens mensen die verhuizen of mensen die ziek worden en aangeven dat het niet meer lukt om op de buurtbus te kunnen rijden. Je heb dus altijd wat verloop, vertelt Bentz van den Berg aan RTV1.

Stadsbus Veendam
Ook in Veendam rijdt er een Stadsbus (Lijn 510) van Veendam naar Wildervank en weer terug. Sinds eind december 2015 wordt de Stadsbus in Veendam gerund door een aantal vrijwilligers. Er is een enthousiast bestuur gevormd en de bus wordt gereden door ruim 28 vrijwilligers. Voorzitter Tonie Kats van Stadsbus Veendam zegt dat ze op dit moment voldoende vrijwilligers hebben, maar dat ze wel graag reserves willen hebben voor het geval als sommige chauffeurs 80 jaar gaan worden. “Dan mogen de chauffeurs niet meer in de stadsbus rijden. Want dan stopt men en dan moet je vervanging hebben”, zegt Kats tegen RTV1.

Net als bij Buurtbus Westerwolde bedragen de kosten €2,- per rit en mogen er maximaal 8 passagiers mee in de stadsbus. Volgens Kats rijdt de stadsbus 6 keer op een dag een vaste route en dienstregeling van maandag t/m zaterdag tussen Veendam en Wildervank.

“Heb ik wat te doen”
We spraken met vrijwilliger Cor Mulder van Stadsbus Veendam en met vrijwilliger Margriet Slatius. Mulder zegt dat hij zich aangemeld als vrijwilliger, omdat hij dan wat te doen heeft. Daarnaast vindt hij het leuk om te doen en hij geeft aan dat hij met verschillende mensen in contact komt. Margriet Slatius heeft zich aangemeld om chauffeur te worden bij Buurtbus Westerwolde. “Als je graag auto mag rijden en ervan houdt om met mensen om te gaan, dan is dit werk leuk om te doen”, vertelt Slatius tegen RTV1.

Sollicitatieprocedure
Als mensen zich aanmelden om vrijwilliger te worden van de buurtbus en de stadsbus gaan er eerst twee bestuursleden in gesprek met de sollicitant. “Wij willen eerste weten of het wederzijds een beetje klikt. Dan moet hij of zij een proefrit rijden. Dan leert de sollicitant de route een beetje kennen en dan kijkt één van onze rijinstructeurs of het wel goed gaat met rijden en of er extra rijles nodig is en als dit allemaal eenmaal voor elkaar is, komt er nog een medische keuring.

Naast de medische keuring zijn de vrijwilligers ook een rijbewijs B nodig en ze moeten volgens de organisatie een beetje sociaal zijn en iets graag willen doen voor hun regio.




-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal