Direct naar de inhoud.

Fabi Nyandwi bouwt toekomst voor weeskinderen in Burundi

  • door:
  • op:
Een aantal kinderen waarvoor Nyandwi een weeshuis gaat bouwen © Eigen foto

STADSKANAAL – Fabi Nyandwi gaat zich inzetten voor weeskinderen in Burundi. De 38-jarige Fabi, geboren en getogen in Burundi en nu woonachtig in Stadskanaal, stuurt al sinds 2015 regelmatig geld naar een weeshuis in Burundi. Zijn betrokkenheid groeide, en het afgelopen jaar besloot hij een stap verder te gaan.

“Ik heb grond gekocht en mijn idee is om drie huizen te bouwen, zodat meer kinderen onderwijs kunnen krijgen en een warm dak boven hun hoofd hebben”, aldus Nyandwi in het RTV1 programma 1 op Vrijdag.

Tekst gaat verder onder video

Bekijk het hele interview hier

Waarom Burundi? Fabi legt uit dat het zijn geboorteland is, en zijn persoonlijke band met de omgeving maakt het extra speciaal. “Ik ben daar geboren en getogen. Toen dacht ik, laat me iets terugdoen voor de kinderen die daar wonen en geen ouders meer hebben.”

Het gesprek gaat verder over de reacties uit zijn omgeving in Stadskanaal. Fabi zegt: “Het is best wel leuk. Ik heb vrienden om me heen die mij helpen. Mijn bedrijf, herkenbaar aan de kleuren van de Burundiaanse vlag, is ook de vlag waaronder ik steun en donaties zoek.”

Concrete plannen

Het initiatief van Fabi is niet alleen gebaseerd op financiële steun. Hij heeft concrete plannen en legt uit: “Mijn idee is om niet alleen één huis te bouwen; ik heb genoeg grond om vijf huizen te bouwen. Naast huizen wil ik ook een school bouwen, zodat kinderen niet alleen onderdak hebben maar ook onderwijs kunnen krijgen.”

Het interview raakt ook Fabi’s persoonlijke geschiedenis. “Toen ik hier in 2006 kwam, dacht ik dat ik een tweede kans kreeg. Mijn leven daar was niet iets wat ik een kind zou gunnen. Ik weet hoe het is om op te groeien zonder ouders en zorg.”

“Anko”

Fabi wordt door de lokale bevolking liefkozend “Anko” genoemd, wat oom betekent. “Elke keer als ik bel via WhatsApp, spreek ik de kinderen. Het is belangrijk om persoonlijk betrokken te zijn en ervoor te zorgen dat het geld goed terechtkomt.”

Naast de lopende bouw van het eerste huis heeft hij grotere ambities. Hij roept mensen op om zijn initiatief te steunen en betrokken te raken. “Ik heb veel plannen, want dit is niet het enige huis dat ik wil bouwen. Ik wil een blijvende impact hebben op de levens van deze kinderen.”

Hoe kun je helpen?

Fabi heeft zijn contactgegevens gedeeld via social media, waaronder Facebook, Instagram, en TikTok. Daarnaast is zijn telefoonnummer beschikbaar voor mensen die willen doneren. Op zijn flyer, verspreid via verschillende kanalen, staat ook zijn rekeningnummer vermeld voor financiële steun.

De flyer van Fabi © Eigen foto


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal