Direct naar de inhoud.

Wat is er dit weekend te doen in de Veenkoloniën?

  • door:
  • op:
Kerstverlichting in het centrum van Borger, verzorgd door Ondernemers Borger | Foto: Be Kuipers

REGIO – Het derde weekend van de maand december is aangebroken. Dit weekend staat met name in het teken van de kerstmarkt en het Dickens festival in Veendam, kerstfair in de Grote Kerk in Veendam, het Glühweinconcert bij ‘d Rentmeester in Valthermond, de Santa Ride in Onstwedde, een sfeervolle kerstuitvoering Muziek-, Dans- en Theaterschool in Veendam en Yentl en de Boer in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Daarnaast zijn er ook andere leuke uitjes in de Veenkoloniën.

Kerstmarkt en Dickensfestival in Veendam
Ook dit jaar is er een grote Kerstmarkt inclusief Dickens festival in het centrum van Veendam. Zaterdag 16 december gecombineerd met Moonlightshopping en geopend tot 21.00 uur en zondag 17 december de koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op deze dagen staat het gehele centrum vol met marktkramen met een zeer divers aanbod. Ook de winkels in Veendam bieden de bezoekers een mooi aanbod. Tijdens deze kerstmarkt is er ook weer een groot Dickens festival in het gehele centrum. Ruim 45 Dickens figuren lopen door het centrum en zullen de bezoekers vermaken. Of het personage Scrooge ook weer ten tonele komt houdt de organisatie nog even geheim. “Het is niet de vriendelijkste man natuurlijk” vertelt de organisatie met een grote glimlach op het gezicht.

Naast de markt is er op zaterdagmiddag de intocht van de Kerstman met de arrenslee, de Kerstman zal worden ontvangen op het Veenlustplein rond 16.00 uur. “Tijdens de markt is er livemuziek en
natuurlijk mag de levende kerststal niet ontbreken! Het Veenlustplein wordt door de serviceclubs omgetoverd tot een horecaplein waar het gezellig toeven is onder het genot van een heerlijke glühwein, of ander drankje, en de diverse lekkernijen”, aldus de organisatie tegen RTV1.

Kerstfair in de Grote Kerk in Veendam
Op zaterdagmiddag 16 december van 13.30 tot 16.30 is er in de Grote Kerk Veendam (tegelijk met de Veendammer kerstmarkt in het centrum) de kerstfair. Iedereen is welkom: voor de kerstsfeer, voor de muziek, voor de rust of om gewoon even een kaarsje aan te steken. Er is warme chocolademelk met lekkers en er zijn allerlei mooie en sfeervolle kerstspullen en kniepertjes te koop. Er zijn er maar liefst 20.000 gebakken. Ook zijn er veel populaire legpuzzels van bekende namen als VanHaasteren en Wasgij te koop (tweedehands). De opbrengst van het geheel is voor de restauratie van het bijzondere Faber en Dienes concertorgel. Entree is gratis.

Klassiek in ’t Veen: Glühweinconcert in Valthermond
Op zaterdag vindt er een glühweinconcert plaats bij ‘d Rentmeester in Valthermond. Dit concert van Klassiek in ’t Veen is zoals gebruikelijk in de feestelijke sfeer passend bij december. Deze keer staan de Liebeslieder-Walzer van Johannes Brahms centraal, in de versie voor vocaal kwartet met piano-vierhanden. Brahms maakt In deze compositie van achttien korte liederen in volkslied-achtige stijl een vette knipoog naar twee andere Weense componisten, Franz Schubert en Johann Strauss. Het concert begint om 20:00 uur.

Ook spelen de The String Beans op zondag 17 december bij de ‘d Rentmeester in Valthermond. The String Beans spelen akoestisch. Met drive en gevoel. Traditionals, bluegrass, ook van eigen hand en eigen bodem. Bij The String Beans zet Silvia Fledderus de basis met een pompende contrabas. Rijk van Huisstede siert met gitaar & clawhammer banjo, Joshua ten Doornkaat knalt de tent uit met gloeiende solo’s op mandoline en clawhammer banjo. Thijs Vrolijk doet je hart met solide gitaarwerk sneller kloppen en Jeroen Schmohl kleurt met vlammende slides op dobro elk hartverscheurend lied. Alle String Beans zingen. Soms donker en rauw, dan weer vrolijk uptempo. The String Beans voelen zich thuis in bluegrassmuziek en halen hun inspiratie danook uit de rijke historie van Amerikaanse en Europese folkmuziek. Denk aan Doc Watson, Gillian Welch, John Prine. Om maar een paar helden te noemen. The String Beans zingen en spelen graag rond 1 microfoon. Ze spelen zondag om 14:30 in ‘d Rentmeester in Valthermond.

Santa Ride in Onstwedde
Beleef de kerstsfeer in Onstwedde met de Santa Ride van manege De Driesporen. Tientallen ruiters en menners en hun paarden in kerstversiering brengen Onstwedde extra in kerstsfeer. De Santa Ride door de straten van Onstwedde vindt plaats op zaterdagmiddag 16 december vanaf 15.00 uur. “Er wordt door de deelnemers ontzettend veel werk gedaan op de fraaiste versierselen. Het is altijd weer verrassend om te zien hoe mooi de deelnemers eruit zien”, vertelt Dorien Smith namens de organisatie. Publiek is welkom om dit indrukwekkende defilé te komen bewonderen en de toegang is gratis.

Sfeervolle kerstuitvoering Muziek-, Dans- en Theaterschool in Veendam
In de Nedmagzaal in vanBeresteyn staan op zaterdag 16 december leerlingen en docenten van de Muziek-, Dans- en Theater op het podium in een prachtig en sfeervol kerstdecor. Korte voorstellingen, afwisselend in muziek, dans en theater. Jongeren en oudere leerlingen hebben flink geoefend om het mooiste van wat zij hebben geleerd te presenteren.

De dansers presenteren allerlei stijlen zoals bijvoorbeeld ‘De Notenkraker’ van Tsjaikovski.
Theaterleerlingen hebben zich ingeleefd in verrassende personages en spelen eigengemaakte korte scenes. Muziekleerlingen gitaar en piano laten van zich horen en het MDT Popkoor studeerde onder leiding van zangdocent Anne-Lie Persson prachtige kerstballads in. De uitvoering begint om 19:00 uur en vindt plaats in Theater vanBeresteyn in Veendam.

Yentl en de Boer in Theater Geert Teis in Stadskanaal
Yentl en de Boer en hun muzikanten zijn terug met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept, schrijft Geert Teis op hun website. Yentl en de Boer staat bekent om hun fantasierijke theaterprogramma’s en talige liedjes. “Afgelopen seizoen maakte het duo een uitstapje naar de televisie met hun vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Tussen alle lockdowns waren ze in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen en ze zich definitief tot de kopgroep van het muzikale cabaret mogen rekenen”, schrijft de organisatie. Ze spelen op zaterdagavond om 20:00 uur in Theater Geert Teis in Stadskanaal.

Voor meer activiteiten en evenementen in de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam kunt u vinden op onze website.




-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal