Direct naar de inhoud.

Vrijwilligers helpen asielzoekers die in Stadskanaal overnachten

  • door:
  • op:
Een groep asielzoekers komt in Stadskanaal aan voor de nacht © RTV Noord

STADSKANAAL – Een groep vrijwilligers van de Sociale Brigade heeft maandagavond knuffels, speelgoed, rolstoelen en rollators gebracht naar de tenten in Stadskanaal waar asielzoekers slapen voor wie geen plek is in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel.

‘Het raakt mij enorm. Hoe kan het dat we in een land zo mooi en rijk als Nederland leven en dat dit gebeurt? Zelfs in Groningen, dat vind ik echt heel tragisch’, zegt Willemijn Kemp, een van de vrijwilligers.

De actie kwam er na een bericht van burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal, die zag dat er kinderen op blote voeten aankwamen bij de nachtopvang. Na contact met de gemeente besloot Kemp te helpen.

Wat is de sociale brigade?
‘Twee jaar geleden is het opgezet, naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne’, legt Kemp uit. ‘We wilden iets doen met een groep bezorgde burgers uit Groningen en hebben ondertussen ook tientallen Oekraïense vrijwilligers.’

‘Dat zijn we gaan regelen’

‘Schoenen waren al geregeld, maar ze wilden nog wel graag knuffels en rollators en rolstoelen voor de mensen die uit de bus komen en slecht ter been zijn. Dat zijn we gaan regelen.’

Een groot deel hadden ze nog liggen in een loods met spullen voor Oekraïne. ‘Onze Oekraïense vrijwilligers zeiden volmondig ja toen we voorstelden om het naar de mensen in Stadskanaal te brengen’, vertelt Kemp.

Het speelgoed wordt uitgeladen
Het speelgoed wordt uitgeladen © Mart Andries/RTV1

‘Heel tragisch’

Ze willen vaker helpen, als de gemeente meer nodig heeft. Stadskanaal schoot Ter Apel onlangs te hulp, door twee verwarmde tenten voor in totaal tweehonderd asielzoekers op een grasveld aan de Manegelaan neer te zetten.

‘Ik vind het heel tragisch dat het op deze manier gaat. We lossen het in Groningen weer met elkaar op, maar gemeenten elders in het land moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen’, vindt Kemp.

Niet alleen in Stadskanaal

Stadskanaal is niet de enige Groningse gemeente die te hulp schiet om druk op Ter Apel te verlichten. Naast deze twee tenten voor tweehonderd asielzoekers in Stadskanaal, kwam gemeente Groningen ook met honderd extra opvangplekken. Deze ochtend maakte Oldambt bekend eveneens vijftig vluchtelingen op te vangen. 

‘Wat voor samenleving willen we?’

Kemp: ‘Dit is een situatie waar we gezamenlijk, met zijn allen verantwoordelijk voor zijn. In wat voor samenleving willen we leven met zijn allen? Niet eentje waarin mensen en kinderen op blote voeten in de winter zo vlak voor kerst uit een bus moeten stappen.’

Vrijwilligers Willemijn Kemp en Natalya Ryabenka vertellen over de actie:



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal