Direct naar de inhoud.

OM wil tot vier jaar cel voor drugs dealende broers uit Veendam

  • door:
  • op:
Foto: RTV Noord

VEENDAM – Voor het dealen in drugs, witwassen, poging tot zware mishandeling door op de marechaussee in te rijden en vernieling, is tegen een 32-jarige man uit Veendam een celstraf van vier jaar geëist. Zijn 29-jarige broer uit Veendam zou voor zijn rol een celstraf van 32 maanden (ruim 2,5 jaar) moeten uitzitten.

Vanaf 2019 handelden de broers volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar lang in cocaïne. Dit gebeurde in Veendam, Hoogezand en Muntendam.

Er werden meerdere anonieme meldingen gedaan over de dealende broers. Ook ontving de politie een anonieme brief met het telefoonnummer en het kenteken van de auto van de dertiger. De jongste verdachte werd op 19 januari 2021 aangehouden. Hij werd met zijn auto klemgezet door meerdere politieauto’s. De Veendammer probeerde te vluchten en zette zijn auto in de achteruit. Hij ramde een dienstwagen.

Verzet bij aanhouding

Daarna zette hij de wagen in de vooruit en reed op een andere politieauto in. Een agent kon ternauwernood opzij springen. Als de agent niet tijdig was weggesprongen was zwaar lichamelijk letsel zeker het gevolg geweest, zei de aanklaagster.

De politie sloeg het raam van de bestuurdersportier in, maar de Veendammer wilde zich niet overgeven. Na twee tikken in zijn gezicht werd de man alsnog aangehouden.

In zijn broekzak vonden de agenten 21 wikkels met drugs en 755 euro aan contant geld. De drugs waren van zijn broer en lagen onder een mat, zei de man tegen de rechter. Het geld was om de huur te betalen, dat was kort daarvoor gepind. ‘Volstrekt ongeloofwaardig’, zei de officier van justitie.

Hardleers

Alleen de oudste zit nog vast. Hij werd in juli voor de derde keer opgepakt voor het dealen van drugs.

Telkens als hij op voorwaarden vrijkwam, begon de man weer met zijn drugshandel. Meerdere keren werd na anonieme meldingen een nieuw onderzoek opgestart. Uiteindelijk kreeg de man een baken (volgsysteem) onder zijn auto geplakt, werden telefoons getapt, werd hij geobserveerd en werden meerdere drugsgebruikers gehoord. 

Pseudokopen door undercoveragent

In januari 2022 kocht tot twee keer toe een undercoveragent drugs bij hem. De (pseudo)aankopen werden positief getest op drugs. In de woning van de 32-jarige en zijn 41-jarige zus vonden de agenten nog hoeveelheden drugs en geldbedragen, waaronder een kilo coke op de zolder en 11.000 euro in een lade.

De vrouw wordt drugsbezit en witwassen verweten en zou hiervoor een celstraf van zestien dagen opgelegd moeten krijgen, gelijk aan haar voorarrest. De 32-jarige Veendammer werd uiteindelijk in juli van dit jaar na een wilde achtervolging door Emmer-Compascuum, Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen aangehouden.

Uit de wind houden

Tijdens de twee dagen durende zitting, probeerde de 32-jarige zijn jongere broer uit de wind te houden. Hij had hem in alle ellende betrokken, zei de man. ‘Hij wilde dit niet, hij keek tegen mij op’.

De jongste beaamde dit. Het wegrijden voor de politie was van beiden een paniekreactie, zeiden ze. Beiden zeiden niet te weten dat zij de politie of marechaussee achter zich aan hadden. Volgens de officier van justitie is dit haast onmogelijk. 

In strijd met de waarheid

De verklaringen zijn op verschillende onderdelen aantoonbaar in strijd met de waarheid, zei de officier van justitie. De drie verdachten spreken zichzelf meermaals tegen, zei ze.

De emoties liepen tijdens de lange zitting meermalen hoog op. De verdachten zeiden (soms jammerend) niet te begrijpen waarom de verdenkingen tegen hen zo zwaar werden aangezet. Ze leven nu naar eigen zeggen een deugdelijk leven, hebben of zoeken werk en zweren de drugs af.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal