Direct naar de inhoud.

Buurtbewoners ontwaken na brand; ‘Dit was wel pittig’

  • door:
  • op:
Buurtbewoners staan te kijken bij de resten van de houtloods © Gertjan Kamst/RTV1

STADSKANAAL – Inwoners van de Drouwenerstraat werden deze ochtend wakker met een kater. Niet per se vanwege het drankgebruik tijdens Oud en Nieuw, maar vooral door de brand die oudejaarsavond in de straat plaatsvond. Op de Morning-after is de brand het gesprek van de dag. Vele buurtbewoners troffen elkaar deze ochtend bij het smeulende restje wat van het pand is overgebleven.

Het monumentale pand uit 1878 stond bekend om de bijzondere gele deuren. Het pand was een unicum in de provincie Groningen weet Jan van der Werf te vertellen. Ook hij schrok zondagavond van de brand. De hulpdiensten stonden bij zijn buurman op de stoep en ze wisten Van der Werf te vertellen dat ook hij zijn pand uit moest voor de zekerheid.

‘Het was een bijzondere avond’, zegt Van der Werf als hij vanaf zijn oprit naar de restjes van het monumentale pand kijkt. ‘We zijn gelukkig goed opgevangen door onze andere buren. Daar konden veel buurtbewoners terecht. We zijn blij dat de wind goed stond, want anders werd het nog spannender voor ons.’

Tekst gaat verder onder foto

De houtloods voor de brand met in de achtergond het pand van Van der Werf © Google Streetview

Geschiedenis

Het pand van Van der Werf is eveneens een monumentaal gebouw.. De panden hoorden vroeger zelfs bij elkaar. Net als een ander huis iets dichter bij de Drouwenermondse brug. De eigenaren van de houthandel toentertijd waren Landeweer en Somer. Villa de Beuk, waar Van der Werf woonachtig is, was de directeursvilla van de houthandelaar en werd bewoond door Somer.

Ondertussen is de vrouw van Van der Werf ook aan komen lopen. Ze uit haar dankbaarheid aan zowel de hulpdiensten als aan de burgemeester. ‘Ik vind het zo goed dat de burgemeester al snel ter plaatse was om te kijken hoe het er aan toe ging bij ons in de straat.’

‘Dit was wel pittig’

In de Drouwernermondsestraat lopen vandaag meer voetgangers en rijden er meer fietsers en auto’s als anders. ‘Het is verder een rustige nacht geweest, maar dit was wel pittig’, vertelt een van de voorbijgangers. ‘Ik was gisteravond op bezoek aan de overkant van de straat en was toch wel nieuwsgierig hoe dit er nu uit zou zien’.

Op dat moment komt er een oudere man aangelopen en mengt zich in het gesprek. ‘Ik woon in het naastgelegen Drouwenerhof en wilde gisteravond even buiten kijken maar die kans kreeg ik niet van de brandweer. Ik kan je vertellen, ons huis voelde erg heet aan de buitenkant, toen ben ik maar even naar een alleenstaande oudere buurvrouw gelopen om te kijken hoe het met haar ging’.

Tekst gaat verder onder foto

Sommige resten smeulen nog na, maar dit is overgebleven van het monumentale pand © Rutger Breider/RTV1

Mogelijke schade

Hoofdschuddend en wijzend naar de houtresten wordt het gesprek onderling vervolgd. Een bewoner van de Rail meldde dat Lefier gisteravond snel ter plaatse was, omdat er toch rekening werd gehouden met ontruiming in verband met rookontwikkeling en vrijgekomen asbest. ‘Gelukkig viel dat mee en konden we gewoon achter ons raam blijven kijken’.

Ook Van der Werf en zijn vrouw hebben weinig schade overgehouden. ‘De bewoner van het pand en zijn zoon hadden eerst niet door dat er brand was in het pand, totdat een voorbijganger de hulpdiensten had gebeld. Ik hoop dat ze snel een nieuw huis zullen vinden. ‘



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal