Direct naar de inhoud.

Borger duikt in de wereld van de positieve gezondheid 

  • door:
  • op:
Bijeenkomst ‘positieve gezondheid’ in ’t Anker in Borger. | Foto: Rianne Denissen

BORGER – Petra van den Bosch, combicoach in Borger, organiseerde woensdagochtend in samenwerking met welzijnsorganisatie Andes een informatiebijeenkomst over positieve gezondheid. Tientallen ouderen verzamelden zich in ’t Anker in Borger om samen meer te leren over het onderwerp.  

‘Bij positieve gezondheid proberen we op een andere manier naar gezondheid te kijken,’ legt Van den Bosch uit. Ze staat tegenover een goed gevulde zaal in ’t Anker met een brede glimlach op haar gezicht. ‘Als we het hebben over gezondheid, moeten we veel verder kijken dan alleen naar gezondheid als ziektebehandeling. Gezondheid gaat namelijk ook over je mentale welzijn. Denk bijvoorbeeld aan geestelijke veerkracht, zingeving en kwaliteit van leven.’

Zelfredzaamheid vergroten

Van den Bosch legt uit waarom een bijeenkomst over positieve gezondheid juist nu van belang is. ‘Onze verzorgingsstaat verandert langzaam in een participatiesamenleving. Ouderen zijn steeds vaker aangewezen op een mantelzorger of meerdere mantelzorgers tegelijkertijd en naar verwachting zal het aantal beschikbare mantelzorgers ieder jaar dalen.’ Deze ontwikkeling leidt ertoe dat ouderen bewuster met hun gezondheid omgaan en nadenken over wat ze zelf kunnen doen om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. De bijeenkomst over positieve gezondheid is dan ook erg nuttig voor ouderen die het heft in eigen hand willen nemen en hun zelfredzaamheid willen vergroten. 

Samen aan de slag

De deelnemers onderzoeken gedurende de bijeenkomst, door middel van discussies, spellen en raadsels, de 6 verschillende pijlers van positieve gezondheid. Het kwam deze ochtend allemaal aan bod: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Vervolgens is het aan alle deelnemers om deze pijlers bij zichzelf in kaart te brengen. Wat gaat er op dit moment goed en op welke gebieden is er nog verbetering mogelijk?

De hele zaal ging enthousiast aan de slag en praat met elkaar over de verschillende pijlers. Al gauw ontstonden er discussies over filosofische vragen: Wat betekent het eigenlijk om voor iemand te zorgen? Wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? En: Hoe kan ik voor iemand zorgen die geen hulp wil ontvangen? Een van de aanwezigen vraagt de groep om advies. ‘Mijn buurvrouw lijkt erg eenzaam. Ik heb haar al een aantal keer gevraagd om samen koffie te drinken of om haar op een andere manier te helpen. Maar wat ik ook doe, ze lijkt geen hulp te willen ontvangen. Hoe kan ik haar het beste helpen?’ Eén voor één gaan de vingers in de lucht. De deelnemers delen persoonlijke ervaringen en wisselen praktische tips met elkaar uit. 

Deelnemers leren samen over het belang van positieve gezondheid. | Foto: Rianne Denissen

Niet alleen nuttig maar ook gezellig

Erika Klein Gombert van welzijnsorganisatie Andes herkent de vragen uit de zaal maar al te goed. ‘We zien vaak dat het vragen om hulp en het zetten van een eerste stap in die richting vaak als lastig wordt ervaren. Door mee te doen aan deze bijeenkomsten en activiteiten creëren ouderen een sociaal vangnet waar ze later de vruchten van plukken.’ Een enthousiaste deelnemer sluit zich hier volledig bij aan. ‘Mijn vrouw en ik hebben ook al meegedaan aan de valpreventie cursus van Van den Bosch. Voor ons was dat niet alleen nuttig en leerzaam maar ook nog eens erg gezellig. Het heeft ons enorm geholpen bij het leggen van nieuwe contacten.’

Naast de nodige theorie wordt er tijdens de bijeenkomst ook veel aandacht besteed aan beweging, muziek en vooral: veel plezier. Op deze manier informeert de bijeenkomst niet alleen over positieve gezondheid maar is het ook gelijk een eerste stap in de juiste richting. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal