Direct naar de inhoud.

Stadskanaal regionale koploper in opvang statushouders

  • door:
  • op:
Een woonunit voor vluchtelingen © Hielke Bosch/RTV1

REGIO – De gemeente Stadskanaal heeft in de tweede helft van 2023 twaalf statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) meer opgevangen dan de doelstelling vanuit Den Haag vraagt. De gemeenten Borger-Odoorn en Veendam lopen wat dat betreft nog wat achter, beide gemeenten haalden de afgelopen periode de doelstelling niet, dat schrijft het AD, naar aanleiding van cijfers van het COA.

In totaal gaat het om zestig mensen die op ’t Knoal onderdak hebben gevonden, daarmee doet alleen de gemeente Midden-Groningen het in de provincie procentueel beter. In Drenthe is het de gemeente Noordenveld die voorop loopt in de huisvesting. 

Doelstelling

Den Haag heeft iedere Nederlandse gemeente een doelstelling gegeven. Aan de hand van het aantal inwoners krijgt de gemeente het aantal statushouders dat het dient te huisvesten. Deze mensen wonen in een AZC, maar moeten een woning krijgen in een Nederlandse gemeente. De taakstelling in Stadskanaal was 48 mensen, maar in totaal zijn er maar liefst zestig gehuisvest. In het nieuwe jaar zullen dit er minder zijn, door de voorsprong hoeft de gemeente slechts 22 statushouders op te vangen in de eerste helft van 2024. In Veendam is de doelstelling van 69 niet gehaald, hier werden in totaal 45 mensen statushouders gehuisvest. Ook in Borger-Odoorn is het niet gelukt, het streefgetal was 53, maar in realiteit kwamen ze tot het aantal van 45. 

De opvang van statushouders per gemeente | Bron: AD/COA

IND

Wel is er een kleine kanttekening te plaatsen bij de cijfers uit de gemeente Stadskanaal: de streefcijfers zijn het afgelopen najaar drastisch verlaagd. Dit komt doordat de immigratiedienst IND achterloopt met de beoordeling van de asieldossiers en keurt minder vaak aanvragen goed. Zonder deze verlaging had ook Stadskanaal het streefgetal niet gehaald. 

‘Enorme opgave’

Toch is Stadskanaal hiermee een van de uitzonderingen in Nederland. Wie kijkt naar de landelijke cijfers ziet dat hebben 252 van de 342 hun streefgetal niet hebben gehaald. En dat terwijl er in de eerste helft van 2024 nog eens 25.000 statushouders landelijk moeten worden gehuisvest. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ‘een enorme opgave’. Stadskanaal zal er daarvan dus 22 voor haar rekening nemen, Borger-Odoorn 36 en Veendam 53. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal