Direct naar de inhoud.

Eerste Kamerleden bezoeken noodopvang Stadskanaal: ‘Druk moet van de ketel’

  • door:
  • op:
De Eerste Kamer in gesprek met burgemeester Sloots | © Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Een delegatie van elf Eerste Kamerleden bezochten de crisisnoodopvang in Stadskanaal. In de tent aan de Manegelaan wordt sinds december elke nacht maximaal 200 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen.

Spreidingswet

De elf Senatoren van BBB, VVD, CDA, PvdA-GL, Christen Unie, D66 en JA21 gaven gehoor aan de uitnodiging vanuit Stadskanaal. Deze uitnodiging werd verstuurd in het kader van de spreidingswet waar de Eerste Kamer binnenkort over moet stemmen. Als deze wet wordt aangenomen kunnen gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Dit moet situaties zoals nu in Ter Apel voorkomen. ‘Het moet druk van de ketel halen’, aldus de gemeente Stadskanaal.

Stamppot

In de verder lege tent kregen de senatoren een bord stamppot aangeboden en werd er ‘indringend gesproken over de oorzaak van de opvangcrisis’, aldus commissaris van de Koning René Paas op X. ‘En waarom de Spreidingswet nodig is om opvang eerlijker te verdelen.’

‘Constructief gesprek’

Volgens burgemeester Klaas Sloots werd er verder niet gediscussieerd over de instroom. ‘Veilige landers, gelukzoekers, kansarmen, wie wel en wie niet toelaten, de aantallen. Daar gaan wij niet over’, aldus Sloots. ‘Waar we gisteravond een constructief gesprek over hadden is hoe we omgaan met vluchtelingen die al in Nederland zijn. Als we deze verantwoordelijkheid kunnen verdelen over het land dan blijven we weg bij een Nederland-onwaardige situatie. Van mensen die buiten moeten slapen, procedures die veel te lang duren en overvolle locaties met veel overlast voor de omgeving tot gevolg.’

Motie

Op 16 januari stemt de Eerste Kamer over de spreidingswet. De vraag is of er überhaupt een meerderheid voor de inmiddels omstreden wet te vinden is. Daarnaast diende VVD-fractievoorzitter Dylan Yesilgöz vorige maand een motie in om de behandeling van de wet uit te stellen, deze is aangenomen door de Tweede Kamer, die eerder juist nog akkoord ging met de spreidingswet.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal