Direct naar de inhoud.

Witte nieuwjaarsloop in Stadskanaal: rennen door de eerste sneeuwbui van 2024

  • door:
  • op:
Finishen in de sneeuw | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De 49e nieuwjaarsloop van de Runners uit Stadskanaal kreeg een extra cadeautje van moeder natuur. Bij de start van de loop begon het namelijk flink te sneeuwen. Gelukkig mocht dit de renners niet deren en werd er flink doorgelopen.

‘We zien echt een groei in onze vereniging’, vertelt een tevreden voorzitter van de Runners, Kees Lueks. Hij heeft net het startsschot gegeven voor maar liefst 253 deelnemers van de nieuwjaarsloop. Dat zijn er drie meer dan het eerdere maximum deelnemers. ‘Die limiet hebben we moeten veranderen. Ik denk dat we dat volgend jaar opnieuw moeten doen.’ Lueks merkt dat de Runners na jaren van corona nu echt uit een dal aan het klimmen zijn: ‘De loopgroepen worden drukker, het aantal leden groeit, en dus ook de nieuwjaarsloop.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Door water ploegen

De onverwachte sneeuwbui geeft mooie plaatjes van renners die één voor één over de finish komen na hun zes of tien kilometer lange tocht. Het was dan ook niet de sneeuw die in de voorbereiding voor wat problemen zorgde: ‘Nee, dat deed de regen wel’, aldus Lueks. ‘Het parcours gaat door het Pagedal, en dat was een spannende plek. We wisten niet zeker of we dat stuk wel konden handhaven. Maar het is niet voor niets een nieuwjaarsloop, dus als mensen een kleine stukje door water moeten ploegen, dan moet dat wel kunnen.’

De winnaars

Bij de zes kilometer mannen kwam Erik Kok na tweeëntwintig minuten als eerste over de finish, en bij de tien kilometer was dit Freek Hoolsema met ruim drieëndertig minuten. Tweede en derde bij de zes kilometer waren respectievelijk Thijs ten Caat (23:41) en Bernard Bunskoek (25:49). Bij de tien kilometer waren dit René Smith (34:07) en Tim Grelling (34:40). 

Bij de vrouwen 10 kilometer was het de Duitser Verena Coordes die aan het langste eind trok met een tijd van 39 minuten en 34 seconden kwam ze op de eerste plaats. Gevolgd door Hillie van der Wal (41:46) en de Onstwedder Talitha Schaap (46:59). De 6 kilometer werd gewonnen door Anne Marie van den Berg met een eindtijd van 31:04 minuten. Op de voet gevolgd door Paulien Vedder (31:13) en Ylonka Bakker (32:07).



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal