Direct naar de inhoud.

Schaatsliefhebbers opgelet: Tips om je schaatsen te onderhouden

  • door:
  • op:
Jos Te Velde laat zien hoe je een schaats moet slijpen. © Hielke Bosch / RTV1

NIEUW-BUINEN – Sinds afgelopen weekend heeft de winter zich eindelijk van haar mooiste kant laten zien. Het heeft gesneeuwd, gevroren en momenteel is het droog. Dat betekent natuurlijk maar één ding: oerhollandse schaatskoorts. Schaatsliefhebbers wachten gespannen af tot de schaatsbanen groen licht geven. 

Ook in kampeerwinkel Te Velde in Nieuw-Buinen merken ze dat de schaatskoorts de laatste dagen toeneemt. ‘Zodra er ijs in de sloot staat, komen mensen naar de winkel voor nieuwe schaatsen of om de eigen schaatsen te laten slijpen,’ vertelt Jos te Velde, eigenaar van de kampeerwinkel. ‘Met name de berichten en de voorspellingen op de radio en tv spelen daar een rol in, daar worden de mensen natuurlijk enthousiast van.’

Beslagen ten ijs komen

Schaatsliefhebbers die deze week willen gaan schaatsen doen er goed aan om hun schaatsen nog wel even te controleren voordat ze het ijs opgaan. ‘Als schaatsen langdurig op zolder hebben gelegen en roestplekken hebben opgelopen, dan zit er maar één ding op: breng ze langs en geef ze een slijpbeurt,’ zegt Te Velde. 

Hij legt uit hoe het slijpproces in zijn werk gaat. ‘Schaatsen zijn niet kaarsrecht van de onderkant. Als een schaats helemaal recht zou zijn dan zou je niet eens kunnen sturen.’ Ter illustratie neemt hij ons mee naar de slijpmachine. Behendig plaats hij een grote schaats in de machine. ‘Schaatsen hebben een speciale ronding in het ijzer zodat we er gemakkelijk en vrij op kunnen bewegen. Deze ronding wordt er door de slijpmachine ingeslepen. Dat wil zeggen dat er een boog in geslepen wordt,’ legt Te Velde uit. Over het algemeen wordt er door recreanten gereden op een ronding van 25 meter. Professionele schaatsers rijden op een ronding van bijvoorbeeld 21 of 23 meter. 

De machine begint te loeien. Een grote slijptol beweegt langzaam heen en weer. Kleine vuurvonkjes springen vrolijk rond. Zodra de ronding in het ijzer is geslepen, moeten de ruwe kanten van het ijzer nog gepolijst worden. Dit gebeurt op een andere machine. Zodra ook dit netjes is afgewerkt, zijn de schaatsen weer helemaal klaar voor gebruik. 

Tip van de schaatskenner

Mocht je verroeste schaatsen in de toekomst willen voorkomen, dan heeft Te Velde nog een goede tip: ‘Maak schaatsen altijd goed droog voordat je ze opbergt, zo voorkom je dat de schoen snel kapot gaat. Gebruik daarnaast zuurvrije Vaseline om de zijkanten van het ijzer in te vetten om daarmee roestvorming te voorkomen.’ 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal