Direct naar de inhoud.

Nieuwe start voor Esdal College in Borger: ‘Trots op hoe in deze tijd alles tot stand is gekomen’

  • door:
  • op:
Wethouder Bernard Jansen en oud-wethouder Albert Trip openen officieel het nieuwe Esdal College in Borger | © Larou de Jong/RTV1

BORGER- Na ruim een jaar lang bouwen werden op woensdagmiddag eindelijk de deuren geopend van het splinternieuwe Esdal College aan de IJzertijdstraat in Borger. Wethouder Bernard Jansen en oud-wethouder Albert Trip openden feestelijk het nieuwe schoolgebouw.

Het nieuwe schoolgebouw is de vervanging voor het oude gebouw dat zich vestigde aan de Hoofdstraat in Borger, waar al sinds 1929 les werd gegeven. ‘Het oude gebouw is bijna 100 jaar oud. Het is destijds gebouwd voor 40 à 50 leerlingen maximaal en diende als een ULO in Borger, dat toen nog een klein boerendorp was,’ aldus wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn).

Samenwerking

De ‘oude’ school was te oud en te klein voor renovatie en uitbreiding, maar volgens de gemeente wel een belangrijke voorziening om te behouden, gezien alle nieuwbouw en het groeiende aantal bewoners van Borger. Volgens de directie van de school en het architectenbureau was het een aangename samenwerking. Eline de Jong, locatiedirecteur van de school, zegt: ‘Ik ben oprecht trots op hoe in deze tijd met al die bijzonderheden alles tot stand is gekomen. Het is echt heel vlekkeloos verlopen, zowel in de samenwerking met de architecten als met de bouwteams.’

Het nieuwe Esdal College in Borger | © Larou de Jong/RTV1

De school

Op de nieuwe school zullen bijna 200 leerlingen les krijgen, waarbij praktijklessen een grote rol spelen. Hiervoor zijn ruimere lokalen gemaakt en is alles voorzien van de nieuwste technologieën. Ook zijn er verschillende ruimtes in de school waar zelfstandig kan worden gewerkt, en een grote aula waar de scholieren kunnen pauzeren. ‘Ik vond het allerbelangrijkste dat de leerlingen zich fijn voelen en wilde graag een warme, veilige uitstraling, maar vooral dat het als thuis voelt, ondanks dat het de school is,’ vertelt De Jong.

Niet alleen is er nauwkeurig gekeken naar de binnenkant van de school. Ook de buitenkant past precies in het plaatje van Borger. Marco de Jong werkte mee als een van de architecten. ‘We hebben ook gekeken of we de school echt Borger eigen konden maken, met een soort DNA van de plek en de school.’ Zo komen er verschillende elementen terug uit het Veenkoloniaal gebied.

De afgelopen weken bestonden voornamelijk uit het verhuizen van de school, maar vanaf deze week zullen de leerlingen ook echt les krijgen in het nieuwe gebouw.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal